Дигитализација ће допринети унапређењу здравственог система

Дигитализација ће допринети унапређењу здравственог система

30/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Србије, на којој се разговарало о корацима који ће добринети унапређењу тог система и олакшати рад здравственим радницима и помоћи пацијентима у лечењу.

 

Премијерка Брнабић нагласила је да је састанак првенствено организован да би се што пре дошло до начина за брже унапређења система здравства. Такође, она је додала да држава улаже велика средства у здравство, али да треба да се повећа транспарентност, како би се видели резултата тих улагања , а грађани осетили добробит тога.

Премијерка је додала да треба да се ради на повећању видљивости информација здравственим радницима, али и безбедности података, како би Србија имала добро организовано здравство које ће бити усклађено са потребама свих здравствених институција, здравствених радника и првенствено пацијената.

Брнабић је рекла да ће успостављањем јединственог информационог система у здравству бити омогућено да се обједине сви подаци који ће омогућити да праве, тачне и комплетне информације буду у јединственој бази података – о лечењу сваког пацијента, ретким болестима, броју здравствених радника, специјализацијама, опреми, лековима, листи чекања и остало.

Дигитализација у здравству ће уштeдети време, олакшати и убрзати лечење већег броја пацијената. Такође, планирано је да се ради и на едукацији, као лекара тако и грађана, о могућнастима електронских сервиса које ће им бити доступне.

Министарка Грујичић је нагласила да има пуно добрих ствари које су до сада урађене, али да их треба унапредити и радити на побољшању постојећег система.

Седници су присуствовале министарка здравља Даница Грујичић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, као и представници институција здравственог система.