Nastavak podrške EIB u procesu energetske tranzicije Srbije

Nastavak podrške EIB u procesu energetske tranzicije Srbije

30/03/2023 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB), koju je predvodila potpredsednica Liliana Pavlova, o izradi strateških dokumenata u energetici i podršci projektima u ovoj oblasti.

Đedović je tom prilikom istakla da se trenutno utvrđuju ciljevi kojima će se težiti u narednim decenijama kada je reč o povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova.

Ona je predočila da je cilj racionalna potrošnja, uz veću energetsku efikasnost i klimatski neutralan energetski sektor.

Takođe, kako je naglasila, proces zelene tranzicije mora da bude finansijski održiv i socijalno pravedan, a radi se i na prioritizaciji kapitalnih projekata i investicija, koji su trenutno u pripremi i uskoro će se naći na Vladi Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekta izgradnje gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, koja je ključni projekat za diverzifikaciju snabdevanja gasom i povećanje energetske bezbednosti, kao i o mogućnostima za podršku EIB na drugim projektima koji se tiču revitalizacije postojećih kapaciteta hidroelektrana i distributivne mreže.

Predstavnici EIB izrazili su zadovoljstvo dobrom saradnjom sa resornim ministarstvom, kao i spremnost za nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije, uključujući i mogućnost finansijske podrške projektima koji će doprineti dekarbonizaciji energetskog sektora Srbije.