Hаћи решења за постојеће проблеме у ФИНС-у у Новом Саду

Hаћи решења за постојеће проблеме у ФИНС-у у Новом Саду

30/03/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Зоран Петровић/НИТРА

 

Након прошлонедељног састанка са представницима Самосталног синдиката Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду (ФИНС), министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић састала се данас са сарадницима и са руководством овог института.

 

Министарка Беговић је у разговору са руководством нагласила да ситуацију у том институту не види као добру и тражила од руководства да изнесе планове за решавање постојећих проблема, и указала на неке од пракси које су се показале као добре на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Беговић је нагласила да се без комуникације и транспарентности неће постићи ништа. Као управни органи института, како је навела, ви сте на челу научно-истраживачке организације која је комплексна и ту мора да се нађе баланс, како би сви или макар већина били задовољна и тако доприносила максимално даљем напретку институције што је свима наравно у интересу.

Министарка је поручила да је највећа одговорност на руководству како би запослени билио задовољни и истакла да ФИНС има потенцијал да буде један од водећих института у земљи.

“Лично не мислим да иједан истраживач треба да заврши на улици, јер их имамо премало. За њих је потребно разумевање, јер колико су они јаки у свом доприносу, толико сте и ви као руководство и институција снажни”, нагласила је Беговић.

Представници руководства овог института навели су да су отворени за конструктивне предлоге и напредак, а министарка је предложила као први корак да се у оквиру SAIGE пројекта (Пројекат акцелерација иновација и подстицања раста предузетништва), на овом научном институту обави детаљна анализа управљања људским ресурсима који ће сигурно указати и идентификовати све проблеме у колективу и дати предлоге за промене како би се превазишла озбиљна ситуација у којој се нашао институт, што је руководство прихватило.