Zahvalnost Grčkoj na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

Zahvalnost Grčkoj na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

28/03/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, da su dve zemlje potvrdile privrženost i podršku principima Povelje i rezolucija Ujedinjenih nacija o teritorijalnom integritetu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sakelaropulu, po završetku plenarnog sastanka delegacija dveju zemalja u Palati Srbija, rekao da kao što Grčka podržava naš teritorijalni integritet, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi.

On je, izražavajući zahvalnost Sakelaropulu na jasnoj podršci integritetu Republike Srbije, naveo da je tokom današnjih razgovora istakao koliko je važno tražiti kompromisna rešenja u razgovorima sa Prištinom i očuvati mir i stabilnost u regionu.

Od vitalnog značaja je da nastavimo naš evropski put i da ga ubrzamo. Zahvalio sam na podršci Srbiji na evropskom putu i što su se trudili da pomognu i kada to nije bilo lako, poručio je predsednik.

Vučić je ukazao na to da su Srbija i Grčka prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmene od 788,5 miliona evra, uz uverenje da ćemo ove godine dostići milijardu evra.

Takođe, kako je dodao, više od 50 odsto srpskih turista ide u Grčku na godišnji odmor i to ne samo na sever, već značajan deo njih odlazi u Atinu i na ostrva, naglasivši i da Srbija želi da privuče veći broj turista iz Grčke.

Predsednik je rekao da je grčkoj predsednici predložio da se organizuje izložba na kojoj bi bio prikazan deo velike riznice Hilandara, a koja bi bila najpre priređena u Beogradu, a zatim u Atini.

On je podvukao da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.

Prema njegovim rečima, sledeće godine se obeležava i 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, što dovoljno govori o našoj tradiciji i našim najbližim odnosima.

Istovremeno, Vučić je rekao da, posle teškog perioda pandemije, Srbija očekuje da privuče mnogo investitora iz Grčke, kao i da srpski privrednici više ulažu u toj zemlji.

On je preneo da je na sastanku bilo reči i o energetskom povezivanju u narednim godinama, pri čemu je Srbija pokazala zainteresovanost za kupovinu određenih količina tečnog gasa u Aleksandropolisu.

Predsednik je svoju sagovornicu upoznao i sa infrastrukturnim projektima, rekavši da će brza pruga do mađarske granice biti završena za manje od dve godine, a počinjemo da radimo brzu prugu do Niša i kasnije do Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, za nas je veoma važan koridor Budimpešta–Beograd–Skoplje–Solun, dok su Pirej i Solun značajni i zbog kargo saobraćaja, jer je pristup robi pomorskim putem jeftiniji.

Vučić je predsednicu Grčke upoznao i sa tim da je Srbija privukla više od 62 odsto ukupnih direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu i da veruje da će taj trend da se nastavi.

Finansije Srbije su uređene i nema strukturalnih problema, poručio je Vučić i podsetio na to da smo investicioni kreditni rejting u prethodnih osam godina podigli za četiri stepena, što dovoljno govori o uspesima Srbije u prethodnim godinama.

Sakelaropulu je potvrdila da stav Grčke o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjiv i stabilan, i objasnila da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine koji ima za cilj normalizaciju odnosa i iznalaženje održivog rešenja koje će održati stabilnost u području.

Ona je podsetila na to da je Grčka uvek zastupala stav da Srbija pripada evropskoj porodici, te još jednom iskazala čvrsto opredeljenje Grčke o potrebi priključivanja Srbije EU i podršci naporima koje Srbija ulaže u tom pravcu.

Prema njenim rečima, današnji sastanak potvrdio je izuzetne bilateralne odnose Grčke i Srbije na svim nivoima, koji su stabilni i nenarušeni već 150 godina i pokazuju značajne kulturne, političke i istorijske veze, kao i prijateljstvo koje povezuje naša dva naroda.

Strateški karakter grčko-srpskih odnosa oslikava se u zajedničkoj deklaraciji o strateškom partnerstvu, posebno u oblasti energetike, kulture, turizma i odbrane. Obostrana želja jeste da se ubrza implementacija te deklaracije u cilju obostranog blagostanja naših zemalja i šireg područja Balkana, poručila je Sakelaropulu.

Prethodno je predsednik Srbije dočekao grčku predsednicu ispred Palate Srbija, nakon čega su intonirane himne dveju zemalja.

Nakon završetka tet-a-tet sastanka, održan je plenarni susret dveju delegacija. U delegaciji Srbije bili su i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.