Могућност сарадње са Бразилом у области ОИЕ и биогорива

Могућност сарадње са Бразилом у области ОИЕ и биогорива

27/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и амбасадор Бразила Жозе Мауро да Фонсека Коста Коутоа разговарали су данас о могућностима сарадње двеју држава у области обновљивих извора енергије и биогорива.

 

Министарка је упознала амбасадора са стратешким документима на којима Министарство рударства и енергетике интензивно ради како би се што пре трасирао пут енергетске будућности земље.

Влада Републике Србије недавно је усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о обновљивим изворима енергије и када се заврши скупштинска процедура биће отворен пут аукцијама за подстицаје произвођачима електричне енергије из ОИЕ, рекла је министарка.

„Законом ће бити дефинисана одговорност свих учесника на тржишту. Дакле, држава ће наставити да подстиче интеграцију обновљивих извора енергије и улагања приватног сектора, али ће истовремено решити питање сигурности нашег електроенергетског система“, навела је Ђедовић.

Амбасадор Коутоа пренео је искуства Бразила у коришћењу обновљивих извора енергије, са посебним освртом на вишедеценијско искуство у области саобраћаја и широко распрострањеној употреби биогорива, односно биодизела и етанола.