Почели званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије

Почели званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије

23/03/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Пленарним састанком који је данас одржан у Народној банци Србије почели су званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда. Делегацију Републике Србије предводи Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду. У разговорима је учествовао и министар финансија Синиша Мали са сарадницима.

 

 

Мисија Међународног монетарног фонда, коју предводи Донал Мек Гетиген, боравиће у Београду од 23. марта до 4. априла 2023. године.

Разговори који су данас почели одвијају се у оквиру првог разматрања резултата стендбај аранжмана који је Међународни монетарни фонд одобрио Републици Србији 19. децембра 2022, као и поводом редовних консултација по члану IV Статута Међународног монетарног фонда.

Током мисије биће размотрена спровођење и ефикасност мера економске политике у условима изазова која долазе из међународног окружења, изгледи српске економије у наредном периоду, као и реализација циљева економског програма који је подржан стендбај аранжманом. Програм има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање високог, еколошког, инклузивног и одрживог раста у средњем року.

Поред тога, спровешће се и консултација по члану IV Статута Међународног монетарног фонда, које се редовно обављају са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције ове међународне финансијске институције. Претходне консултације с Републиком Србијом обављене су 2021. године.