Израелски инвеститори добродошли да улажу у ОИЕ у Србији

Израелски инвеститори добродошли да улажу у ОИЕ у Србији

23/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас с амбасадором Израела Јахелом Виланом, о сарадњи две земље у енергетској транзицији и пројектима у области обновљивих извора енергије.

 

„Израелске компаније су захваљујући пројектима ветроелектрана у Војводини већ препознате у Србији као значајни инвеститори у области обновљивих извора енергије, али верујем да тиме нису исцрпљене могућности да сарађујемо и размењујемо искуства у процесу зелене енергетске транзиције. Предложене измене Закона о коришћењу ОИЕ су тренутно у скупштинској процедури и уколико се усвоје, Србија ће бити спремнa за спровођење аукција за доделу тржишних премија за производњу електричне енергије из ОИЕ, на начин који омогућава равнотежу између интереса државе и грађана, а то је пре свега сигурност снабдевања по најнижој цени, и предвидљивости коју траже инвеститори у погледу трошкова и подстицаја. Верујем да ће то бити подстицај и за израелске компаније да сагледају могућности за улагање у Србију, пре свега у области зелене енергије”, рекла је Ђедовић.

Министарка је нагласила да Србија на јесен завршава изградњу гасне интерконекције Србија-Бугарска, која ће омогућити повезивање Србије са изворима гаса који долазе до Грчке, укључујући гас из Азербејџана и Каспијског региона и LNG терминала у Грчкој, а у перспективи и са другим снабдевачима, међу којима је Израел.

Амбасадор Вилан захвалио је министарки на пријему. „Да могу да одаберем само једну тему за разговор то би били обновљиви извори енергије. Ковачица и Пупин су успешни пројекти производње електричне енергије из обновљивих извора и добар пример за остале израелске инвеститоре како могу да послују у Србији“, навео је Вилан.

Саговорници су закључили да је потенцијал за билатералну сарадњу у енергетици изузетан, као и да су ресорна министарства две државе у претходном периоду потписала Меморандум о разумевању у области зелене енергије.