Побољшање квалитета образовања кроз повезивање теорије и праксе

Побољшање квалитета образовања кроз повезивање теорије и праксе

23/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Прва јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању одржана је данас у Новом Саду, а директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић поручила је да се кључним изменама Закона значајно унапређују постојећа решења и осигурава значајно бољи квалитет образовања.

 

Најважније измене које Нацрт предвиђа су могућност повећања фонда сати учења кроз рад и то 60 одсто за трогодишње образовне профиле и 40 одсто за четворогодишње, поједностављење акредитације за послодавце за учење кроз рад, формирање мешовитих одељења, вредновање квалитета учења кроз рад, утврђивање надлежности и улоге Канцеларије за дуално образовање и НОКС, вредновање квалитета учења кроз рад, увођење статуса тренинг центра за школе, увођење тренинг Алијанси послодаваца, правни основ за финансијску подршку дуалном образовању.

Суштина нових решења јесте да се осигура квалитет образовања кроз повезивање теорије и праксе, уз повећање броја сати које млади проводе у савременом реалном радном окружењу компаније, а компетенције које буду стицали на овај начин обезбедиће им сигурну и успешну каријеру, док ће компанијама обезбедити одрживост и иновативност, рекла је Грујић и додала да је значајно и то што ће послодавци, према предвиђеним изменама, моћи да рачунају на једноставнију процедуру, како би ушли у систем дуалног образовања.

Грујић је истакла да је једна од важних измена увођење вредновања квалитета учења кроз рад. Према њеним речима, школа и послодавац заједнички ће доносити „Програм учења кроз рад“ како би се обезбедило праћење које исходе учења је могуће реализовати код послодавца.

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација навела је да је од изузетне важности и увођење статуса тренинг центра за школе, како би могле да доносе нову, развојну димензију у повезивању образовања и привреде у дуалном и неформалном образовању одраслих, као и у подизању капацитета послодаваца. Према новим решењима, додала је она, послодовци ће моћи да се удружују у Алијансу како би се остварили сви исходи учења, уколико појединачно немају услове да их остваре. Грујић је нагласила да ће тренинг алијансе омогућити и да се повећа број малих предузећа у систему дуалног образовања.

Јавна расправа се спроводи од 17. марта до 6. априла 2023. године. Првој јавној расправи, којој је домаћин био Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, присуствовали су представници Министарства просвете, Канцеларије за дуално образовање и НОКС, Покрајинске службе за запошљавање, локалних самоуправа, едукативних центара и директори средњих школа са територије АПВ.