Sastanak sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije

Sastanak sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije

21/03/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonijem Tajanijem, nakon čega su dvojica zvaničnika učestvovala na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

 

Predsednik Vučić je na otvaranju Foruma izjavio da je Italija iskreni prijatelj Srbije i da nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske, već otvarala vrata saradnji. On je poručio je da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju i istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje prošle godine dostigla 4,6 milijarde evra.

“Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju. Mi nudimo jedan siguran sistem. Deset godina nismo menjali poreze, ništa nismo činili na štetu preduzetnika, već smo sve učinili da za njih smanjimo trošak. Naša valuta je čvrsta, iako nemamo fiksni kurs. Javni dug je na nivou od 52 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod. Nemamo nikakvih problema u javnim finansijama”, rekao je predsednik Vučić i dodao i da su najveće poslovne banke u Srbiji upravo one italijanske. On je istakao da je Srbija u prethodne tri godine privukla gotovo 63 odsto stranih direktnih investicija za ceo Zapadni Balkan i dodao da je ponosan na takav rezultat, do kojeg ne bi došlo, kako je rekao, bez pomoći italijanskih kompanija, ali i onih iz EU i ostatka sveta.

Predsednik Vučić je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana žele veće prisustvo Italije kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu. On je izrazio zahvalnost što Italija, kako je rekao, razmišlja o stabilnosti Zapadnog Balkana i što nastoji da Zapadni Balkan, kao i severna Afrika, bude prioritet italijanske spoljne politike.
”Pozivam sve da od 2. do 5. aprila prisustvuju najboljem festivalu vina na svetu, u Veroni, gde ćemo na štandu Open Balkan predstaviti vrhunska vina iz Severne Makedonije, Albanije, i naravno Srbije”, kazao je predsednik Vučić.
Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani poručio je da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj.
“Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredeljenje, da Italija ponovo bude prisutna u Srbiji i svim delovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti”, rekao je na početku Foruma ministar Tajani i zahvalio predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na svemu što čine kako bi se sačuvao mir na Balkanu. On je istakao da je današnji skup značajan i zbog signala da je Srbija od presudnog značaja za stabilnost regiona i najavio da će početkom aprila organizovati skup svih ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana na kome će se razgovarati o budućnosti ovog regiona.
“Želimo Srbiju u EU, da dobije efektivno članstvo. Želimo da otvaramo nova radna mesta. Moramo da sarađujemo u fundamentalnim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu i zajedno grade nešto za dobrobit naših zemalja, da se posvetimo nauci i istraživanjima bez čega nema rasta. Taj spoj između ekonomije i naučne saradnje naših zemalja je od presudnog značaja”, rekao je italijanski ministar Tajani.
Nakon održanog Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, potpisano je 11 bilateralnih dokumenata:
– Zajednička izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije i potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije
– Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije
– Sporazum između dve Vlade o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola
– Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva infrastrukture i transporta Republike Italije o saradnji u oblasti transportne infrastrukture
– Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE 
– Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Instituta za internacionalizaciju italijanskih kompanija SIMEST 
– Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP) 
– Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Konfederacije italijanske industrije u Srbiji
– Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije
– Memorandum o razumevanju na poljoprivrednom istraživanju i saradnji između Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema republike Srbije – Biosens i Saveta za poljoprivredna i ekonomska istraživanja Republike Italije
– Memorandum o razumevanju između Srpskog udruženja inženjera konsultanata i Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija
Predsednik Vučić zahvalio je ministru Tajaniju na prijateljstvu i ličnom angažmanu kako bi tradicionalno dobri prijateljski i strateški partnerski odnosi dveju zemalja bili podignuti na još viši nivo.
“Širok je dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama radi hiljade naših ljudi, oko 22 000. Značajan je i doprinos finansijskom sektoru, a dve, tri italijanske banke su prisutne. Razmislite koliko je to u novcu kada je budžet 18 milijardi. To govori koliki je značaj italijanskih ulaganja u našu zemlju. Mislim da je dobro vreme za saradnju ispred nas”, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji, ali i da postaje dodatno interesantna imajući u vidu politiku nove italijanske Vlade.
Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Republike Italije Antonio Tajani poručio je, na konferenciji za medije, da Srbija i Zapadni Balkan treba što pre da postanu deo EU i zahvalio predsedniku Vučiću na velikim naporima koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja na prostoru Balkana.
“Veoma sam zadovoljan kako se odvijao naš dan, naročito zbog toga što predstavlja kamen temeljac koji smo postavili kako bismo pojačali odnose između Italije i zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je na prvom mestu Srbija. Ubeđen sam da se budućnost Zapadnog Balkana zove Evropa”,  rekao je ministar Tajani.