Национални дан борбе против рака дојке

Национални дан борбе против рака дојке

20/03/2023 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић данас је, поводом Националног дана борбе против рака дојке, истакла значај превентивних прегледа и позвала жене да на тај начин брину о свом здрављу.

 

“Упркос лошој статистици да свака осма жена у Србији оболи од карцинома дојке, годишње њих 4.600, чињенице говоре да ако се болест открије на време, у 90 одсто случајева је излечива. Зато је важно да одлазимо на редовне превентивне прегледе”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке.

Гојковић је подсетила да је карцином дојке по смртности други по реду најчешћи узрок, одмах после болести срца и да годишње око 1.600 жена изгуби живот у борби са овом малигном болести.

“С друге стране, треба да нас охрабре подаци да рано откривање болести смањује стопу смртности. И зато је моја порука свим женама да иду редовно на прегледе, да усвоје здраве навике у својој свакодневици и тако брину о себи и свом здрављу, првенствено због себе самих, а потом и због своје деце и најмилијих”, поручила је Гојковић.