Стање у инспекцијама тешко, ускоро измене Закона о инспекцијском надзору

Стање у инспекцијама тешко, ускоро измене Закона о инспекцијском надзору

17/03/2023 Off By BERB

Foto: Katarina Vasić/MDULS

 

„Већи део Седнице Координационе комисије за инспекцијски надзор посветили смо реалном стању у инспекцијским службама у Србији. Заједнички смо констатовали да је стање изузетно тешко и сложено, да је старосна структура неповољна и да имамо недовољан број инспектора“, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић након одржане Седнице Координационе комисије за инспекцијски надзор којој је председавао.

 

Мартиновић је најавио да ће се због ове алармантне ситуације ускоро мењати Закон о инспекцијском надзору, те да је Влада Републике Србије по том питању сагласна.

„Без обзира на ове објективне проблеме који нису од јуче, већ постоје годинама, верујем да ћемо изменама Закона о инспекцијском надзору решити бар један део, ако не и све проблеме. Оно што је сигурно јесте да ове године морамо да начинимо неке помаке. Морам да кажем и да је премијерка Ана Брнабић упозната са ситуацијом и да је активно укључена у праћење стања“, нагласио је Мартиновић, додајући да ће у Радну групу која ће припремати измене бити укључен већи број људи како би законско решење било квалитетније.

Подсетивши да је просечна старост инспектора у Србији 59 година, да ће ове године бити пензионисано више од 160 републичких инспектора, Мартиновић је указао на то да постоји и додатни проблем напуштања службе. Он је навео да су разлози за одлазак различити, а најчешћи су изузетно тешки услови за рад и велики број непријатних ситуација на терену. Мартиновић је подсетио и да инспектори имају важну улогу у свим областима живота у којима делују, нарочито у сивој економији, али и здравству и пољопривреди.
На Седници Координационе комисије за инспекцијски надзор разматрани су и усвојени Годишњи извештаји о раду инспекција за 2022. годину, Годишњи планови инспекцијског надзора републичких инспекција за 2023. годину, контролне листе, донет је нови Пословник о раду ради ефикаснијег и економичнијег рада и формирана је Радна група за праћење, усклађивање и вршење инспекцијског надзора над непрофитним организацијама.

Седници Координационе комисије за инспекцијски надзор присуствовали су и начелници управних округа у Републици Србији, а Мартиновић је најавио да ће се с том праксом наставити и убудуће.
„Без активног учешћа и активне улоге свих начелника управних округа у Србији, проблеми инспекција не могу бити решени. Од данас па на даље начелници управних округа ће имати важну улогу у раду Координационе комисије и појачаћемо везу Министарства државне управе и локалне смаоуправе са њима“, закључио је Мартиновић.