Srbija pouzdan i odgovoran saradnik EU u upravljanju migracijama

Srbija pouzdan i odgovoran saradnik EU u upravljanju migracijama

16/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa  komesarkom EU za migracije i unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

Na sastanku sagovornice su se saglasile da se Srbija pokazala kao pouzdan i odgovoran saradnik Unije u upravljanju migracijama.

U tom smislu, kao posebno važno je istaknuto današnje potpisivanje Sporazuma o pristupanju Srbije Evropskoj mreži za migracije.

Ocenivši saradnju sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (FRONTEKS) kao vrlo dobru, premijerka Brnabić se ujedno zahvalila EU na značajnoj finansijkoj pomoći za potrebe upravljanja migracijama i povećanja institucionalnih kapaciteta za za rešavanje pitanja migracija i azila.

Premijerka Brnabić je po pitanju iregularnih migracija u Srbiji, istakla da je važno što su partneri iz Evropske unije prepoznali značajne napore naše zemlje u upravljanju migratornih tokova, te da će Srbija i u narednom periodu sa posebnom pažnjom pratiti indikatore migratorih pritisaka i u tesnoj saradnji sa evropskim partnerima na njih odgovarati.

Komesarka EU za migracije i unutrašnje poslove Ilva Johanson istakla je da je Srbija u prethodnom periodu napravila veliki pomak u usaglašavanju sa viznom politikom Evropske unije, dodavši da je zahvaljujući tim merama došlo da vidljivog smanjenja migratornog pritiska u EU.

Johanson je naglasila da je ključna zajednička saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi na granicama.