Отворена изложба „Свет у слици – Слика света” посвећена верском и културном наслеђу

Отворена изложба „Свет у слици – Слика света” посвећена верском и културном наслеђу

14/03/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo pravde

 

У Народној библиотеци Србије јуче је свечано отворена изложба „Свет у слици – Слика света“, која је резултат јавног позива уметницима чија дела настају у духу верског и културног наслеђа, односно религиозне уметничке сфере и идентитета традиционалних Цркава и верских заједница на територији Републике Србије. Циљ конкурса је заштита културне баштине, промоција верског културног стваралаштва и развој визуелног опажања у духу вредности које баштине традиционалне Цркве и верске заједнице.

 

Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Владимир Рогановић изјавио је да је ова изложба важна и да је она само једна коцкица у мозаику који чини више стотина културних и духовних догађаја које је Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама подржала само у претходне две године.

Рогановић је рекао да, када том обиљу придодамо и остале видове подршке духовној култури, образовању, организацији међурелигијских и међународних конференција, реконструкцији и изградњи верских објеката, свеукупну помоћ верским службеницима – добијамо обрисе слике којом се заједно поносимо и која нашој заједничкој мисији даје пуноћу а сваком прегнућу дубоки смисао.

„Зато ће Република Србија, као заједничка кућа свих наших цркава и верских заједница, истрајати у прегнућима да снажећи и досад изузетне односе са нашим црквама и верским заједницама допринесе општем добру“, рекао је Рогановић отварајући изложбу.

Управник Народне библиотеке Владимир Пиштало указујући на јасну симболику, односно везу Библиотеке и теме изложбе, која упућује на заједништво и посвећеност култури и уметности као најфинијем виду комуникације.

Изложби, посвећеној визуелној култури традиционалних цркава и верских заједница, присуствовали су викар Патријарха Порфирија Епископ Стефан, Апостолски нунције у Србији Санто Гангемија, Београдски надбискуп Ладислав Немет, муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић, представници Јеврејске заједнице, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов и други представници институција Србије.

Изложени радови, ауторска су дела уметника и оних који се баве уметношћу из хобија, припадника свих традициционалних цркава и верских заједница, стварани у различитим техникама (икона, мозаик, кратак филм, микс медији, сликарске технике) где је остављено сведочанство о богатству верског и културног наслеђа које баштине традиционалне Цркве и верске заједнице у Србији.

Верска визуелна култура изграђује све оно што у људском поимању има смисао духовног, религиозног и визуелног опажаја, а што директно упућује на вредности важне за човеково духовно постојање.

Изложба је отворена до 27. марта 2023. године.