77 година постојања Рударско-геолошког факултета

77 година постојања Рударско-геолошког факултета

13/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић је данас на обележавању 77 година постојања Рударско-геолошког факултета поручила је да сектор рударства у Републици Србији бележи константан раст производње која је прошле године била за 22,6 одсто већа него 2021. године, чиме је достигнут удео у БДП-у од 2,4 одсто а да бисмо наставили у правом смеру неопходна нам је снажна струка.

 

Честитајући професорима и студентима на постигнутим успесима на образовном и научном плану, Ђедовић је рекла да су енергетска криза, енергетска транзиција и актуелни глобални изазови, изнова нагласили значај минералних ресурса за управљање економијом и обезбеђивање стабилног привредног раста.

Циљ је одрживо рударство. Будуће стратешке правце морамо да дефинишемо сви заједно, на крајње одговоран и посвећен начин, водећи рачуна пре свега о националним и економским интересима уз обезбеђивање енергетске безбедности, раста производње минералних сировина, сигуран оквир за инвестициона улагања и пуно уважавање и примену светских стандарда, нагласила је министарка.

Рударско-геолошки факултет деценијама уназад даје значај допринос развоју рударства и геологије и изразила уверење да ће тако остати и у будућности. У садејству са вама, уважавајући реч струке и науке, бићемо спремнији и одлучнији за период који следи, поручила је Ђедовић.

Свечаности су присуствовали министар просвете Бранко Ружић, представници Министарства науке, технолошког развоја и иновација, чланови академске заједнице и представци привреде.