Народно позориште у Београду и Национални драмски театар Русије „Александрински“ потписали Споразум о сарадњи

Народно позориште у Београду и Национални драмски театар Русије „Александрински“ потписали Споразум о сарадњи

13/03/2023 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Споразум о сарадњи Народног позоришта у Београду и Националног драмског театра Русије „Александрински“ из Санкт Петербурга, потписaли су 13. марта у Београду Светислав Гонцић и Сергеј Витаљевич Јемељанов.

 

Договорено је да две Куће у оквиру својих активности развијају сарадњу у области културе и уметности у циљу промовисања развоја, очувања и ширења позоришне уметности, очувања историјског и културног наслеђа, развоја и популаризације националних културних вредности.

На тај начин, биће омогућени најбољи услови за организовање и одржавање узајамних гостовања, креативних сусрета, округлих столова, конференција и мастер часова са делатницима из области културе, уметности, креативних индустрија и књижевности.

Управник Народног позоришта Светислав Гонцић изразио је задовољство што ће се овим путем још више развијати и учврстити „наша сарадња и добри односи“.

„Ово је веома важна ствар за нас с обзиром на то да смо и у историјском контексту, као национални театар, повезани с тим угледним и значајним руским позориштем“, казао је Светислав Гонцић.
„Потписивање овог споразума представља и за нас, такође, веома важну ствар. Ја бих га назвао „побратимским“, поготову ако узмемо у обзир чињеницу да Србију и Русију, током наше вишевековне братске историје, повезује веома много ствари. На овај начин та традиција се наставља и потврђује наше заједничке планове за наредних неколико година“, рекао је директор Националног драмског театра „Александрински“ Сергеј Витаљевич Јемељанов.

Челници позоришта су након тога, у холу партера Велике сцене отворили изложбу са скицама сценографија из разних представа које су извођене на сцени „Александринског“, једног од најстаријих позоришта у Русији.