Вујовић обишла ново заштићено подручје ПИО „Варденик“

Вујовић обишла ново заштићено подручје ПИО „Варденик“

11/03/2023 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас “Варденик” који се налази на подручју Власине и Крајишта, а који је после сагласности Министарства, проглашен за Предео изузетних одлика на Скупштини општине Сурдулица 6. марта.

 

Још један део наше земље, богате природним лепотама, добио статус Предела изузетних одлика. Власина је још 2006. године, добила тај статус, и то као Предео прве категорије, изузетног значаја. Ове недеље и Варденик, који се наслања на Власинску висораван и налази југозападно од Власинског језера, добио је статус Предела изузетних одлика, треће категорије, због изузетног значаја у погледу заштите флоре, птица и дневних лептира.

Министарство заштите животне средине из године у годину повећава износ за суфинансирање заштићених природних добара од националног интереса. Тако је у 2021. години у буџету обезбеђено 265 милиона динара, а у 2023. години 355 милиона динара. Само за ПИО “Власина”, у последње две године Министарство је издвојило више од 6,5 милиона динара, истакла је министарка Вујовић.

У ПИО “Варденик” регистровано је 14 строго заштићених и 45 заштићених биљних врста, 96 врста дневних лептира и више од 112 врста птица, што чини 32 одсто регистроване фауне птица у Србији. По значају се истиче планински детлић, који је у статусу строго заштићене врсте, док природну лепоту “Варденика” чине и старе букове шуме са спoрим циклусoм прирoднe oбнoвe. Ово заштићено подручје се простире у оквиру подручја Власине и Крајишта, област је део EMERALD еколошке мреже.

“Укупан број заштићених подручја је 467, која обухватају око 708 хиљада хектара или 8 % целе територије Србије. Драго ми је што могу и да најавим да ће ускоро бити донета одлука о проширењу ПИО “Долина пчиње” са 2606 на 4228 хектара чиме ће ово подручје бити стављено у прву категорију од изузетног значаја. У том пределу се и налази манастир Прохор пчињски и управљање је поверено Српској православној цркви”, најавила је министарка Вујовић.

ПИО “Варденик” са министарком је обишла и државна секретарка МЗЗШ Сара Павков.