Унапређење сарадње са Кипром у области енергетике

Унапређење сарадње са Кипром у области енергетике

11/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се са амбасадором Кипра у Републици Србији Димитриосом Теофилактуом са којим је разговарала о билатералним односима и могућностима за продубљивање сарадње две земље у области енергетике, посебно у диверсификацији извора снабдевања гасом.

 

Ђедовић је истакла да је приоритетни задатак Владе Србије и Министарства рударства и енергетике да осигурају стабилно и сигурно снабдевање енергентима и што већу енергетску независност. Такође, додала је да смо завршетком Балканског тока добили још један правац снабдевања гасом и постали транзитна земља преко које гас стиже до Мађарске и централне Европе. Ове године биће завршена интерконекција Србија-Бугарска којом ћемо добити још једну руту снабдевања и више нећемо зависити само од једног снабдевача, рекла је министарка.

У сарадњи са Европском унијом планирана је и изградња нове гасне интерконекције са Северном Македонијом и захваљујући овим пројектима моћи ћемо у будућности да рачунамо и на гас из Источномедитеранског гасовода у чијој изградњи Кипар има велику улогу.

Амбасадор Кипра у Републици Србији Димитриос Теофилакту рекао је да су односи две земље традиционално пријатељски и да Кипар пружа подршку Србији на њеном путу ка Европској унији. Он је истакао да Кипар може да подели са Србијом своја искуства у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије с обзиром да је једна од првих земаља у Европи која је покренула програме постављања соларних панела у домаћинствима.

Теофилакту је додао да је енергетски сектор стратешки важан за Кипар, посебно у тренуцима светске енергетске кризе, и да постоји велики потенцијал за сарадњу у области диверсификације снабдевања гасом.

Амбасадор је нагласио да је за Кипар веома важна изградња Источномедитеранског (East-Med) гасовода који ће повезати гасне ресурсе источног Медитерана са Бугарском и Грчком, преко Кипра, и побољшати европску сигурност снабдевања гасом кроз диверсификацију извора и праваца..