Продубљивање сарадње са УНДП-ом у области енергетске ефикасности

Продубљивање сарадње са УНДП-ом у области енергетске ефикасности

11/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са сталним представником Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији Јакупом Беришом о продубљивању сарадње у области енергетске ефикасности и рационалног коришћења енергије.

 

„Србија је чврсто опредељења за процес транзиције енергетског сектора у коме је унапређење енергетске ефикасности један од најважнијих стратешких циљева. Осим тога што пружамо субвенције домаћинствима како би унапредили енергетску ефикасност стамбених објеката у којима живе, Министарство ради и на унапређењу енергетске ефикасности објеката јавног сектора. Заједно са УНДП реализујемо важан пројекат енергетске санације 27 зграда централне власти у којима ћемо повећати удобност и значајно смањити финансијске издатке и повећати еколошке стандарде. У току је прва фаза пројекта у оквиру које се израђују енергетски сертификати за изабраних 27 зграда, затим се израђују детаљни енергетски прегледи и припрема техничке документације за добијање решења о одобрењу извођења радова. Неопходно је да убрзамо енергетске прегледе и друге процедуре како бисмо до краја лета, како смо и планирали, кренули у извођење радова чија је вредност 40 милиона евра“, рекла је Ђедовић.

Министарка је подсетила да је у сарадњи са УНДП завршен пројекат увођења и примене система енергетског менаџмента у општинама као и промовисање улагања у енергетску ефикасност у јавним зградама и општинским службама.

„Успоставили сми подстицајни правни оквир за увођење и ефикасан рад система енергетског менаџента и са 80 одсто локалних самоуправа у Србији и потписали повељу о енергетској ефикасности са циљем подизања јавне свести и капацитета за примену система енергетског менаџмента и повећање инвестиција у енергетску ефикасност“, рекла је она.

Стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакуп Бериш указао је на континуирану сарадњу са Министарством рударства и енергетике током које су смањене баријере за убрзани развој тржишта биомасе у Србији. Истакао је добре резултате у увођењу система енергетског менаџента и промовисању енергетске ефикасности у јавним зградама.