Усвојен Програм за сузбијање сиве економије до 2025. године

Усвојен Програм за сузбијање сиве економије до 2025. године

09/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Програм за сузбијање сиве економије за период 2023 – 2025. године, с обзиром на то да је борба против сиве економије један од њених приоритета којим се наставља борба против сиве економије, коју држава већ годинама спроводи.

 

Програм је донет како би се што пре почело са спровођењем предвиђених активности и мера на сузбијању сиве економије, а са циљем да се њен удео у укупној привредној активности у Србији смањи и на тржишту сведе на најнижи могући ниво. Зато приступање решавању овог друштвеног изазова захтева коришћење активних и системских мера јавних политика. Последице сиве економије су бројне, а међу најзначајније спадају нелојална конкуренција, смањено поверење у институције система, успоравање привредног раста, мања ефикасност у наплати јавних прихода и последично нижи квалитет јавних услуга које држава пружа привреди и грађанима.

Чланови Владе донели су Одлуку о образовању Републичког штаба за ванредне ситуације, у чијем саставу су ресорни министри, руководиоци државних органа, стручни сарадници Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, Црвеног крста Србије, Горске службе спасавања, директори јавних предузећа у области саобраћаја, шумарства, водопривреде, електропривреде, као и руководиоци других органа, посебних организација, организација и установа у чијем делокругу су послови из области заштите и спасавања.

На данашњој седници донета је и Одлука о образовању Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије, чији се задаци усаглашавају са програмом Владе, а у циљу стварања модерног здравства које подразумева интегрисане информационе системе у здравственом систему и на тај начин омогућава безбедан приступ и коришћење здравствених података, доприноси квалитету, ефикасности и доступности здравствене заштите грађана.

На седници је усвојена Уредба о издавању доплатне поштанске марке „Кров 2023”, чијом реализацијом би се Комесаријату за избеглице и миграције обезбедила средства за финансирање куповине до 10 сеоских домађинстава за породице избеглица и интерно расељених лица у Србији. Доплатна марка ће бити издата у периоду од 27. марта до 9. априла 2023. године у тиражу од 1,5 милион комада у апоену од 10 динара, тако да ће при продаји укупноr тиража бити могуће да се оствари бруто износ од 15 милиона динара.