Ухапшена једна особа због превара у обављању привредне делатности

Ухапшена једна особа због превара у обављању привредне делатности

09/03/2023 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Министарством финансија, Пореском управом – Сектор пореске полиције, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су А. П. (1968), одговорно лице предузећа ”Summec” доо Суботица, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела превара у обављању привредне делатности, прање новца и пореска утаја.

 

Сумња се да је он довео у заблуду представнике Републичке дирекције за робне резерве Републике Србије који су с њим као зајмодавци, 14. маја 2021. године, закључили уговор о зајму арматуре за потребе градилишта фирме „Summec“ у Суботици, Сомбору и Новом Саду, иако у тим градовима нису ни имали градилишта.

А. П. је потом, како се сумња, од 21. јула до 22. октобра 2021. године, од Републичке дирекције за робне резерве преузео арматуру у вредности од 93.556.850 динара, коју је одмах након преузимања продао, и на тај начин за исти износ оштетио Републичку дирекцију за робне резерве.

Он се терети да је, како би прикрио или лажно приказао незаконито порекло имовине, једној фирми из Новог Сада, на име Уговора о купопродаји објекта, исплатио 9.838.347 динара, иако је знао да је тај новац стечен криминалном делатношћу.

А. П. је, како се сумња, као одговорно лице фирме „Summec, надлежном пореском органу поднео пореску пријаву пореза на додату вредност неистинитог садржаја и на тај начин оштетио буџет Републике Србије за 1.226.500 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.