Образовање у Србији разноврсно и доступно свима

Образовање у Србији разноврсно и доступно свима

09/03/2023 Off By BERB

Foto: Snježana Davidović

 

Министар просвете Бранко Ружић отворио је данас 18. међународни сајам образовања “Путокази” у Новом Саду и том приликом нагласио да је образовање у Србији инклузивно, доступно, разноврсно и јединствено по начину на који обезбеђује остваривање права на образовање на језицима националних мањина.

 

Ружић је прецизирао да се образовање у Србији, од предшколског до високог, одвија и на осам језика националних мањина, чиме се, како је навео, може похвалити мало која земља у свету. Он је додао да је ова могућност посебна вредност нашег система и истакако да се из године у годину повећава број ученика који се образују на језицима националних мањина и да проценат ученика који користи ово право износи 5,7 одсто од укупног броја ђака.
Министар је истакао да су добри резултати ефекат синергије и сарадње која се годинама негује између институција на републичком, покрајинском и локалном нивоу, али и са националним саветима националних мањина.

Ружић је рекао да образовни систем у Србији нуди лепезу могућности за будуће професије или наставак школовања младих и подвукао да је посебна вредност дуално образовање које обезбеђује ефикаснији одговор система образовања на потребе привреде и тржишта рада.

Међународни сајам образовања „Путокази“ деценијама уназад даје свеобухватну понуду средњег, вишег и високог школства у нашој земљи, оценио је министар и закључио да је из тог разлога ова манифестација добра прилика да се ученици упознају са свим могућностима како би донели праве одлуке у вези својих будућих професија.