Гојковић упутила иницијативу да се оснује женски музеј

Гојковић упутила иницијативу да се оснује женски музеј

03/03/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Дарио Константиновић

 

Уочи међународног дана жена, Министарство културе и Музеј града Београда организовали су традициoнално окупљање директорки установа културе, уметница, представника цивилног сектора, где се разговарало о положају жена у области културе.

 

Потпредседница Владе Републике Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Владе Маја Гојковић је на радном доручку „Култура је женског рода“ у Спиртиној кући у Земуну, истакла да жене само солидарне и уједињене могу унапређивати свој положај у друштву и нагласила да је у ресору културе посебно видљиво колику важност имају жене.
Гојковић је том приликом саопштила да је данас упутила иницијативу Музеју Југославије да се оснује Женски музеј у оквиру те установе.

„Идеја је да га посветимо свим женама које су се бавиле, које се баве и које ће се бавити културом. То је један светски тренд, а ми немамо чега да се постидимо и мислим да ће то бити један од најпрестижнијих и најпосећенијих музеја у будућности“, рекла је Гојковић.

Гојковић је указала да видљивост улоге и значај жена кроз историју, као и њихов савремени допринос култури и друштву у целини још увек није адекватан и да би се учинили видљивијим потребно је на једном месту окупити расуте и занемарене податке и сведочанства о животу жена и њиховом доприносу и стваралаштву.

Према њеним речима, делатност Женског музеја у Републици Србији, имала би циљ да се јавност упозна са достигнућима и стваралаштвом жена са ових простора, посебно имајући у виду да овакви музеји широм света имају важну улогу у препознавању и промовисању доприноса, искустава и перспектива жена кроз историју и у савременом друштву.

Гојковић је указала да је у Србији значајно унапређен правни оквир у последњих неколико година, и да је све више жена заступљено у политици, на руководећим местима, а када је реч о области културе, може се рећи да „жене апсолутно владају“.

„То је фасцинантно, култура у Србији апсолутно зависи од жена“, нагласила је Гојковић и навела да се зато с правом може рећи да је „култура женског рода“, како гласи и мото сада већ традиционалног окупљања поводом 8. марта.

Подсетила је да последњи подаци истраживања Завода за проучавање културног развитка показују да у установама културе на републичком нивоу највећи број запослених – њих 59 одсто, чине жене, а у локалним установама културе, чак их је и проценат више – 60 одсто.

Указујући да предстојећи празник, Међународни дан жена евоцира успомене на све храбре жене, Гојковић је поручила да је овај датум најбољи подсетник да само уједињене и солидарне можемо унапређивати наш положај у друштву.

„Дошли смо у савремено доба, жене се сада боре за своја права на један потпуно другачији начин. Достигле смо заиста много“, поручила је Гојковић и навела да женама не треба посветити само један дан у седмици, већ читаву годину ако желимо да направимо велики помак у свим областима живота.