Финансијски одржива и социјално праведна транзиција ка чистој енергији

Финансијски одржива и социјално праведна транзиција ка чистој енергији

02/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са директором канцеларије Светске банке у Србији Николом Понтаром о сарадњи у процесу енергетске транзиције у Србији.

 

„Србија је чврсто опредељена за енергетску транзицију и заједно са нашим партнерима, међу којима је и Светска банка, предузимамо кораке како бисмо транзицију ка чистој енергији учинили финансијски одрживом и социјално праведном. Приоритетни пројекти, који треба да омогуће одрживо коришћење нових капацитета обновљивих извора веће снаге су, пре свега, реверзибилне хидроелектране али и бржа реализација планираних пројеката Електропривреде Србије, који се односе на хидроелектране, ветро и соларне електране. Неопходно је да спроведемо праведну транзицију ка чистијим изворима енергије али и да водимо рачуна о свим запосленима и локалним заједницама“, рекла је министарка Ђедовић.

Министарка је нагласила да изградња нових капацитета, који користе обновљиве изворе енергије (ОИЕ) треба да буде усклађена и са развојем преносне и дистрибутивне електроенергетске мреже. Тако би, према њеним речима, развој енергетског сектора био одржив, ефикасан, економичан и водио ка вишем степену енергетске безбедности и сигурности.

Никола Понтара истакао је подршку Светске банке Србији у спровођењу реформи у енергетском и рударском сектору, посебно у декарбонизацији.