Ухапшена једна особа због помагања у пореској утаји

Ухапшена једна особа због помагања у пореској утаји

02/03/2023 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су З. Ц. (1968) запосленог у предузећу „Фебро план“ из Суботице, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја у помагању.

 

Кривичном пријавом ће бити обухваћен и Ј. О. (1964) одговорно лице „Фебро плана“ због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја и прање новца, а који се налази у Притворској јединици Окружног затвора у Краљеву.

Сумња се да је Ј. О. од 2018. до 2021. године, у намери избегавања пореских обавеза по основу пореза на добит правних лица, уз помоћ З. Ц. сачињавао лажне рачуне већег броја предузетничких радњи из Лознице и Суботице, које је евидентирао у књиговодство предузећа „Фебро план“ као праве.

На овај начин је, како се сумња, умањио опорезиву добит овог привредног друштва у укупном износу од 120.152.667 динара, као и избегао плаћање пореза у износу од 18.022.900 динара за колико је оштетио буџет Републике Србије.

Како се сумња, Ј. О. је уз помоћ З. Ц. контролисао и фактички управљао овим предузетничким радњама, а новац стечен пореском утајом, лично или посредством З. Ц. подизао је на банкоматима платним картицама предузетничких радњи.

З. Ц. је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведен надлежном тужилаштву у Краљеву.