Изложба „Краљевина Србија у Првом светском рату 1914 – 1915” у ПТТ музеју

Изложба „Краљевина Србија у Првом светском рату 1914 – 1915” у ПТТ музеју

01/03/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Пошта Србије/Игор Ђукановић

 

У ПТТ музеју отворена је тематска изложба „Краљевина Србија у Првом светском рату 1914 – 1915”. Изложбу је отворио проф. др Милан Радовановић, некадашњи председник Савеза филателиста Србије, који је последњe две деценијe посветио истраживању поштанске историје Србије у Првом светском рату.

 

Изложба представља дописне карте – писма, дописнице, разгледнице, и књиге у којима аутор Радовановић документује вредност поште, не само као средства комуникације у смислу догађања на фронту, већ и поште као личне вести.

„У прилог томе говоре и подаци из књиге из којих сазнајемо да је кроз Солун прошло више од 23 милиона поштанских пошиљки – ка и из Солуна, што је заиста импозантно. Пошта је у ратним разарањима и голготи за наше војнике и оне који су их чекали код куће, значила – вест, често једину. Дакле, пошта–вест је била весник среће и несреће, радости и туге, надања и безнађа, очекивања и разочарања”, изјавио је Радовановић, који је на тему Краљевине Србије у Првом светском рату објавио више од 100 радова у земљи и иностранству.

„Веома смо захвални за свесрдну стручну помоћ проф. др Радовановића, као и уступање фонда за потребе изложбе. Драго нам је што ће јавност бити у прилици да ужива у сегменту наше баштине који поред филателистичке вредности има многоструки историјски значај”, изјавио је Марко Јелић, руководилац Сектора за послове ПТТ музеја у Пошти
Србије.

Изложба је за посетиоце отворена до 14. марта 2023. године, у ПТТ музеју у Београду, Мајке Јевросиме 13, у радном времену Музеја.