ЕБРД значајан инвеститор у областима важним за даљи привредни напредак Србије

ЕБРД значајан инвеститор у областима важним за даљи привредни напредак Србије

01/03/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са члановима Борда директора Европске инвестиционе банке (ЕБРД) о економском расту Србије, енергетици и дигитализацији, као кључним чиниоцима привредног раста.

 

Председница Владе је истакла да је област информационих технологија остварила велики успех у претходној години, да је имала значајан удео у БДП-у и подвукла да је увођење дигитализације у рурална подручја од изузетног значаја за нашу земљу, како би сви грађани имали приступ брзом интернету. Она је рекла да би на тај начин биле заустављене и миграције из мањих места у велике градске центре.

Поред проширења научно-технолошких паркова у Чачку и Нишу, планирана је и изградња новог у Крушевцу. Брнабић је упознала саговорнике са изградњом Био4 кампуса, који представља велики искорак за Србију.

Премијерка је додала да стабилна економија и подршка талентованим младим људима представљају кључ одрживости и прогреса једне земље.

Брнабић се захвалила члановима Борда директора што су препознали значај области иновација и улагања у образовање, будући да је ЕБРД кроз више пројеката помогао нашој земљи у овим сферама и додала да је Србији и даље потребна подршка ове институције, како би обезбедили одржив развој и привукли нове инвестиције.

Чланови Борда директора ЕБРД-а поздравили су рад Србије у поменутим делатностима и оценили да су области дигитализације и информационих технологија кључни за даље улагање. Они су подсетили да је банка и даље значајан инвеститор у областима које су важне за даљи привредни напредак Србије и најавили су подршку у областима енергетске ефикасности и зелене економије.