Опредељеност за системску сарадњу цивилног и јавног сектора

Опредељеност за системску сарадњу цивилног и јавног сектора

26/02/2023 Off By BERB

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поводом Међународног дана невладиних организација, који се обележава 27. фебруара, указује на веома важну улогу коју цивилно друштво, које почива на постојању и раду невладиних организација, има у најразличитијим областима друштвеног живота, подстичући, креирајући, али и спроводећи бројне активности од директног значаја за добро грађана и грађанки.

 

Из тог разлога, од посебне је важности за свако друштво и државу обезбеђивање подстицајног окружења за функционисање и даљи развој цивилног друштва, али и дијалог и успостављање системске сарадње цивилног и јавног сектора, што представља основу за квалитетније креирање и имплементацију јавних политика.

Полазећи од тих начела и вредности, Влада Србије и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог континуирано спроводе различите и бројне активности како би подстакли партнерство ова два сектора, партнерство које је нарочито важно у сложеним реформским процесима који се спроводе.

У том смислу, потребно је нагласити да је прошле године усвојена Стратегија за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године, која препознаје потребе за даљим унапређењем сарадње и утврђује приоритете у Акционом плану. Тренутно, фокус активности усмерен је за формирање Савета за сарадњу и развој цивилног друштва, као једног од најважних институционалних механизама сарадње јавног и цивилног сектора.

Поводом Међународног дана невладиних организација, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог позива све релевантне друштвене актере у Србији да препознају значајан допринос и истрајност цивилног друштва у унапређењу стања у најразличитијим областима, подрже његов рад и даљи развој, те да кроз отворени дијалог и сарадњу, сви заједно, радимо на креирању бољег и квалитетнијег друштва заснованог на демократским вредностима.