Србија адекватно реаговала у прихвату грађана Украјине

Србија адекватно реаговала у прихвату грађана Украјине

24/02/2023 Off By BERB

Foto: Komesarijat za izbeglice

 

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић изјавила је да Комесаријат од избијања сукоба у Украјини, коме се данас навршава годину дана, прати развој ситуације и реагује у складу са ситуацијом.

 

Станисављевић је рекла да податке које је саопштио Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице јесте да је приближно осам милиона људи напустило Украјину, при чему је највећи број избеглица из Украјине отишао у Русију, процењује се више од 2.800.000 људи.

Када су у питању европске земље, Станисављевић је рекла да је највише избеглица отишло у Пољску – 1,5 милиона, док је у и Немачку отишло приближно милион грађана Украјине.

Станисављевић је навела да је кроз Србију, у току ових годину дана, прошло више од 148.000 Украјинаца, а од тога је 26.000 пријавило боравиште у нашој земљи. Комесаријат за избеглице и миграције је у сталном контакту и води рачуна о 4.500 Украјинаца који се налазе на приватном смештају, као и о онима који се налазе у колективном смештају предвиђеним за грађане Украјине у Врању, нагласила је комесарка. Она је прецизирала да у Центру за азил тренутно борави 75 особа, док 19 малишана похађа школску наставу.

Према подацима Канцеларије за азил, како је навела, до сада је 1.231 особа из Украјине добила одлуку о привременој заштити. У смештајним објектима Комесаријата обезбеђена им је исхрана, здравствена заштита, одећа, обућа, хигијенски артикли, окупационе и едукативне активности, помоћ при укључивању деце у редован систем образовања, интернет, психолошка подршка, као и приступ другим правима и услугама.

Станисављевић је нагласила да је Србија адекватно реаговала када је у питању прихват грађана Украјине којима је помоћ потребна и пре свега је на самим граничним прелазима дељена помоћ свим грађанима, направљени су и лимфлети на украјинском и руском језику који се тичу могућности збрињавања и осталих услуга када уђу у Србију.

Када је почео сукоб у Украјини, у инструкцијама које је Комесаријат за избеглице и миграције послао свим локалним самоуправама, посебна ставка се односила на обраћање пажње о малолетницима без пратње и да је неизоставно да се одмах контактира надлежни Центар за социјални рад, нагласила је Станисављевић.

Комесарка је подсетила да је Влада Републике Србије донела одлуку о привременој заштити грађана Украјине, која је омогућена по закону о Азилу из 2018. године, чиме је наша земља уједно и први пут активирала овакава вид заштите избеглих особа.

Омогућено је да имају боравак од годину дана, бесплатно образовање, здравствену заштиту и укључење на тржиште рада, закључила је Станисављевић.