У јуну прве испоруке енергије произведене сагоревањем комуналног отпада у Винчи

У јуну прве испоруке енергије произведене сагоревањем комуналног отпада у Винчи

23/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са директором предузећа „Бео чиста енергија“ о напретку изградње енергетског постројења за коришћење комуналног отпада у Винчи из кога ће се производити електрична и топлотна енергија и испоручивати београдским домаћинствима.

 

Ђедовић је истакла да ће се сагоревањем отпада производити 56,5 МW топлотне и 30 МW електричне енергије, што ће допринети заштити животне средине, али и поузданом и сигурном снабдевању енергијом што је од великог значаја у условима светске енергетске кризе. Министарство рударства и енергетике ће пружити сву неопходну помоћ у даљој реализацији пројекта, поручила је министарка.

Директор предузећа „Бео чиста енергија“ Владимир Миловановић рекао је да ће се сагоревањем отпада у Винчи производити пет одсто електричне и десет одсто топлотне енергије за београдска домаћинства и додао да се прве испоруке очекују средином ове године.

Миловановић је навео да је након успешно обављених хладних проба, предузеће „Бео чиста енергија“ спровело прво спаљивање отпада у постројењу за добијање енергије из отпада, првом такве врсте у Србији и региону.

Према његовим речима, пун капацитет постројење би требало да се достигне у јуну, уколико до тада буду обезбеђене дозволе надлежних институција.

Миловановић је подсетио да се завршава изградња и когенеративног постројења на депонијски гас инсталисане снаге 3,09 МW.