Држава подстиче инвеститоре да развијају послове у Србији

Држава подстиче инвеститоре да развијају послове у Србији

23/02/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са представницима Америчко-централноевропске пословне асоцијације (АЦЕБА) који бораве у вишедневној посети Србији.

 

Мали је са представницима америчких компанија из области одбрамбене и безбедносне индустрије, прехрамбене, грађевинске, финансијске, здравствене, индустрије телекомуникација те енергетике и природних ресурса разговарао о могућностима за улагање ових компанија у Србији.

Сарадња Србије и Америке је добра, али увек има простора за унапређење. Имамо око 700 компанија са већинским америчким капиталом у Србији које запошљавају око 30.000 људи. Желимо још радних места, подстичемо присутне инвеститоре да развијају послове у Србији чиме смо незапосленост довели до рекордно ниског нивоа од 8,9 одсто, рекао је Мали током састанка.

Он је представницима компанија представио економске резултате које Србија постиже речима да је прошле године Србија била најбрже растућа економија у Европи.

„Одредили смо приоритете, постижемо високе нивое страних директних инвестиција, позитиван резултат БДП-а што значи да постоји стабилност и самоувереност да је Србија добра инвестициона дестинација“, рекао је Мали представљајући компаративне предности Србије које су привукле досадашње инвеститоре.

Министар је истакао да се извоз Србије у САД у последњих пет година дупло повећао док је вредност робне размене повећана 1,7 пута и у 2022. години премашила је 1,3 милијарде долара.

То су све добре вести, важни су нам добри односи са инвеститорима у економски нестабилним временима. Они данас препознају Србију као сигурну инвестициону зону јер смо створили добар привредни амбијент. Ово су дуго чекани резултати напорног рада на томе, поручио је Мали.

Он се захвалио америчким компанијама које су један од највећих страних инвеститора у Србији са досадашњим улагањима од око четири милијарди долара. Како је истакао, директна нето улагања САД у Србији од 2010. године износе 771,8 милиона евра.

Наш циљ је да улагања наставе да расту, Србији су потребне инвестиције да одржи економске резултате које је постигла. Негујемо добре односе са страним инвеститорима који нам доносе радна места, то је пут економског успеха и дајемо све од себе да оне наставе да расту и да поновимо успех из прошле године када се у нашу земљу, у сред кризе, слило 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција, рекао је Мали.

Присутни инвеститори су похвалили реаговање државе током ковид кризе будући да су грађани Србије, како је речено, међу првима имали доступне вакцине те брзу изградњу неопходних нових болница.

У економским односима Србије и САД прошле године најдоминантнији је српски извоз гума у ову земљу, али извозимо и делове за моторе, малине и друго воће, муницију. На другој страни из САД Србија највише увози авионе, лекове и остала медицинска средства, нафтни кокс, моторе за авионе, аутомобиле, тракторе и тако даље.