Омогућити сигурно одрастање деце у сложеном медијском и дигиталном окружењу

Омогућити сигурно одрастање деце у сложеном медијском и дигиталном окружењу

22/02/2023 Off By BERB

Поводом Дана борбе против вршњачког насиља, који се обележава данас широм света, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић истакао је да је са све већом употребом мобилних телефона и интернета, вршњачко насиље добило нови облик у дигиталном свету, од увредљивих порука, ширења гласина, избацивања из вршњачких чет група чиме се деца искључују из друштва.

 

Истраживање програма Нова писменост, који заједно спроводе УСАИД и Propulsion показује да деца и адолесценти проводе више времена на интернету и друштвеним мрежама него икада раније, тачније више од два сата дневно на друштвеним мрежама и око сат времена на другим сајтовима.

Министар Јовановић је рекао да се Министарство информисања и телекомуникација континуирано залаже и ради на стварању сигурног окружења за децу и младе. Према његовој оцени, вршњачко насиље је озбиљан проблем који може имати дугорочне последице истакавши да Министарство активно ради на томе да осигура да сва деца имају приступ подршци и ресурсима који су им потребни како до оваквих ситуација не би долазило или уколико дође, да знају како правилно да реагују.

Министар подсећа да жртве вршњачког насиља и њихови родитељи могу да се обрате за помоћ Националном контакт центру за безбедност деце на интернету на број телефона 19833 или путем платформе “Паметно и безбедно”. Он је истакао да је од почетка рада, Национални контакт центар за безбедност деце на интернету примио преко 6.304 пријаве дигиталног насиља, од којих се 548 пријава односе на вршњачко насиље путем интернета међу ђацима основних школа. Едукатори Центра су одржали преко 532 презентације о безбедности деце на интернету у 201 основној и средњој школи широм Србије, а едукацијама је присуствовало преко 20.932 деце и 6.156 родитеља.

Министарство и Нова писменост заједнички су издали Приручник медијске писмености за родитеље који се бесплатно може преузети на адреси novapismenost.rs. Израђен по највишим стандардима Унеска, Приручник кроз серију примера и практичних савета помаже одраслима да са најмлађима воде компетентан, садржајан разговор о безбедности на интернету и омогуће сигурно одрастање своје деце у сложеном медијском и дигиталном окружењу.