За професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 625 милиона динара

За професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 625 милиона динара

21/02/2023 Off By BERB

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Министар Никола Селаковић обишао је предузеће „Стил“ у Зрењанину и састао се са представницима Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

 

Том приликом истакао је да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Влада Републике Србије издвајају велика средства за исплату зарада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. Ове године издвојено је 625 милиона динара из буџета за ту намену, додао је министар.

Селаковић је истакао да су средства, која се издвајају из буџета, намењена за месечне субвенције за сваку запослену особу са инвалидитетом у висини до 75 посто зараде са припадајућим доприносима за обавезно социјално осигурање, а максимум до 50 посто просечне зараде у Србији, док се остатак од 50 посто очекује од самог предузећа, да створи својом пословном политиком и својим пословањем.

Објашњавајући зашто су важна предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом, министар Селаковић је подсетио да се привредна друштва, односно предузећа формирају ради остваривања пословне добити, ради прављења профита, док основна функција ових предузећа није стицање профита. “Основна функција јесте запошљавање особа са инвалидитетом, њихова професионална рехабилитација, јер за државу је много јефтиније да улаже у оваква предузећа, да запосли особе са инвалидитетом, особе које имају неки вид, степен инвалидности, него да тај новац даје за социјалну помоћ, за смештај у посебне установе. На овакав начин додатно доприносимо и личном осећају корисности оних људи који овде раде“, истакао је министар.

Подсећајући да је био Међународни дан социјалне правде, министар Селаковић је рекао да оваква предузећа имају озбиљну улогу у стварању вишег степена социјалне правде у једном друштву и нагласио да у Србији послује 61 привредно друштво које запошљава особе са инвалидитетом.

Након обиласка предузећа „Стил“ које запошљава 90 радника од који 80 одсто чине особе са инвалидитетом Селаковић је нагласио да су оваква предузећа потребна Србији, и да оваква предузећа могу да послују и испуњавају своју вишеструку сврху постојања,

Министар је указао да је важно да се запосли свако ко жели и може да ради, и да то јесу и особе са инвалидитетом, којих међу незапосленима, према његовим речима, има и пуно, нарочито са нижим квалификацијама и у старосној доби преко 50 година. „Кроз помоћ оваквим предузећима, да што боље и успешније функционишу, ми ћемо учинити много и да промовишемо запошљавање особа са инвалидитетом“, рекао је Селаковић.