Заједнички рад на подстицању регионалног развоја

Заједнички рад на подстицању регионалног развоја

20/02/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Милош Перић

 

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је данас Краљево и разговарао са директорком Агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа Луцијом Васиљевић о анализи тренутног стања и перспективама за подршку територијалним стратегијама које ће допринети бољем стандарду и квалитету живота грађана.

 

Министар Ђерлек оценио је да је постизање равномерног регионалног развоја саставни део одрживог, трајног развоја и демографског опоравка наше државе. Имајући у виду различите социо-економске показатеље, као и потенцијале развоја, Ђерлек је указао на потребу креирања посебних мера и политика развоја сваког региона.

Представљајући пројектно деловање, директорка Луција Васиљевић истакла је да је Агенција препознала туристичке потенцијале овог краја који у значајној мери могу утицати на економски развој Рашког и Моравичког округа. Она је оценила да ће пројекат који се спроводи у склопу ИПА Програма прекограничне сарадње Србије и Црне Горе и који се базира на културној и природној баштини региона, допринети стварању одрживе туристичке понуде у прекограничним руралним и планинским подручјима две државе. Директорка Васиљевић истакла је да овај пројекат промовише и природне потенцијале овог краја, као што је планина Голија, која је уврштена у прву категорију заштите као природно добро изузетног значаја.

Указујући на важност страних инвестиција у локалне самоуправе, Васиљевић је истакла да се један од значајнијих пројеката који је ова агенција спровела, у сарадњи са Градом Чачком и општинама Горњи Милановац и Ивањица, односи управо на ефикасније управљање јавном својином, која је и основ за планирање будућих пројеката. Истовремено пројекат, како је објаснила, доприноси унупређењу ефикасности и транспарентности јавне администрације и њене приступачности грађанима и привреди.

Министар Ђерлек говорио је и о развоју пољопривреде и капацитетима које Агенција поседује за брендирање, промоцију и пласман производа пољопривредних произвођача овог краја и оценио да, заједно са локалним самоуправама са којима сарађује, препознаје потребе и капацитете округа које заступа. Најавио је заједнички рад у предстојећем периоду на планирању, подстицању и управљању регионалним развојем.