Nema dodatnih prepreka koje bi dostizanje uslova za članstvo u EU odlagale u nedogled

Nema dodatnih prepreka koje bi dostizanje uslova za članstvo u EU odlagale u nedogled

19/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević poručila je da je važno da građani shvate partnerstvo sa EU i koristi od samog pristupnog procesa, jer se tu društvo i država menjaju, a kao primer navela je finansijski sporazum sa EU o 165 miliona evra bespovratne pomoći, koji je potpisan prošle nedelje.

Miščević je, u intervjuu za za Alo.rs, ukazala na to da nam je pomenuti sporazum omogućio da sa 165 miliona evra bespovratne pomoći Unije pomognemo velikom broju građana, tačnije svima onima koji se prijave i dobiju status ugroženog domaćinstva, da izmire veći deo svojih računa za struju ili za grejanje na gas.

Takvih domaćinstava sada ima 68.000, a pošto smo se uskladili s propisima EU koji određuju merila za sticanje statusa ugroženog kupca energenata, taj broj do kraja godine biće čak 191.000. Slične povlastice imaju i mala i srednja preduzeća, rekla je Miščević.

Ministarka je objasnila da Unija u krizama reaguje tako što nastoji da ih reši jedinstveno, zajedničkim odlukama o zajedničkim politikama, ukazavši na to da je, na primer, do početka rata u Ukrajini politika proširenja bila potpuno u drugom planu, uvek iza potrebe EU da se najpre reformiše iznutra, pa tek onda da razmotri prijem novih članica.

Sada postoji jasna svest o tome da pristupanje novih država, po svim pravilima i procedurama koje su važile i za sve prethodne, ne sme da bude u zapećku, jer to nije ni interes same Unije. Naprotiv, interes za članstvo u EU postoji upravo zbog značaja koji Unija ima kao trgovinski blok, spoljnopolitički akter, ali i prostor razvoja demokratskih vrednosti. Mi znamo da nema prečica u dostizanju uslova za članstvo, ali je važno i da nema dodatnih prepreka koje bi sve odlagale u nedogled, rekla je Miščević.

Miščević je prenela da ima odličnu saradnju sa predsednikom države i premijerkom i da zajednički planiraju i sprovode konkretne reformske korake koji postepeno, svaki u posebnoj oblasti, obezbeđuju napredak Srbije.

Vide se i prvi veliki rezultati – novi propisi koji regulišu rad pravosuđa su usvojeni i njihovim sprovođenjem biće ojačana nezavisnost sudija i tužilaca. Za građane to znači efikasniji i jednak pristup pravdi. Za prvu polovinu ove godine najavljene su izmene medijskih zakona, kako bi medijske slobode bile ojačane, a tu je i nova strategija za borbu protiv korupcije, naglasila je Miščević.