„Костолац Б3“ приоритет за Министарство рударства и енергетике

„Костолац Б3“ приоритет за Министарство рударства и енергетике

17/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са председником кинеске компаније ЦМЕЦ Фангом Јаншуијем о реализацији пројекта изградње новог блока Б3 у Телмоелектрани „Костолац“.

 

Ђедовић се захвалила председнику компаније на посети и подршци овом изузетно важном пројекту за наш енергетски систем и истакла да је неопходно убрзати динамику радова како би се испунио задати рок и како би пре наредне зиме Република Србија добила нових 350 мегавата на мрежи.

Министарка је рекла да је пре свега неопходно убрзати радове на највећем енергетском градилишту у нашој земљи и додала да је у претходном периоду повећан број радника, али је то и даље недовољно за ову фазу радова, такође, потребно је и веће ангажовање најстручнијих кадрова ЕПС-а.

Ђедовић је нагласила да је „Костолац Б3“ приоритет за Министарство рударства и енергетике и додала да ће бити учињено све како би радови текли предвиђеном динамиком.

Министарка је подсетила да Република Србија и Народна Република Кина имају изузетно развијену сарадњу у многим областима, и изразила уверење да ће максималним ангажовањем свих укључених, благовремени завршетак овог пројекта ту сарадњу учинити још снажнијом.

Говорећи о значају новог блока, Ђедовић је нагласила да се након три деценије гради нови термокапацитет и то по највишим стандардима заштите животне средине.

„Захваљујући новом блоку добићемо ново модерно постројење за производњу електричне енергије, које ће значајно допринети сигурности и стабилности нашег енергетског система. Осим веће сигурности у производњи електричне енергије, нови блок ће имати и велики значај када је у питању заштита животне средине, јер ће радити по најстрожијим стандардима“, нагласила је министарка.

Председник кинеске компаније ЦМЕЦ Фанг Јаншуи, који је иначе први пут у посети Србији, рекао је да је пре састанка обишао радове у Костолцу како би се на лицу места уверио у динамику радова.

Јаншуи је изјавио да је компанија свесна важности овог пројекта за Србију и подсетио да су до сада успешно превазиђење бројне потешкоће које су изазвале пандемија и рефлексија рата у Украјини на цене рада и материјала.

„Сада српска и кинеска страна много боље сарађују, пројектовање је при крају и имамо прецизан план повећања броја радника за наредни период. Уверени смо да ћемо у јуну у новом блоку производити струју, а у септембру завршити перформанс тест, односно пробни рад“, рекао је председник ЦМЕЦ-а.