Захвалност Словачкој на донацији вакцина у вредности од 6,3 милиона евра

Захвалност Словачкој на донацији вакцина у вредности од 6,3 милиона евра

17/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са амбасадором Словачке Федором Росохом.

 

Амбасадор Росох симболично је предао председници Владе чек поводом донације вакцина против заразне болести ковид 19. Вакцине произвођача Фајзер, испоручене су 13. јануара у нашу земљу и ради се о 300.000 доза прилагођених варијанти Омикрон и 20.000 доза оригиналне вакцине. Вредност донације је близу 6,3 милиона евра. Ова донација је историјски највреднија донација хуманитарне помоћи у историји Словачке.

Брнабић је изразила неизмерну захвалност Словачкој и словачком народу на овој вредној помоћи. Према њеним речима, ово је један од најбољих примера сарадње земаља света, поготово у данашњем времену изазовних геополитичких околности.

Председница Владе захвалила се Словачкој на принципијелном ставу по питању Косова и Метохије и суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Премијерка је подсетила да је Србија једна од првих земаља света која је започела вакцинацију против корона вируса и да је тада умногоме помагала како европске земље, тако и мање развијене државе којима је тада помоћ била преко потребна. Брнабић се захвалила Словачкој и на подршци нашим евроинтеграцијама и подвукла да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије.

Амбасадор Росох рекао је да је уверен да ће Србија пре или касније постати чланица Европске уније, јер према његовим речима, географски и историјски Србија јесте Европа.