Повратак тимова за спасавање МУП-а из Турске

Повратак тимова за спасавање МУП-а из Турске

16/02/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације Министарства Републике Србије након 8 дана, завршили су своје активности спасавања након разорног земљотреса у Турској и њихов долазак у Србију очекује се у петак.

 

Током претходних дана српски тим непрекидно је учествовао у акцијама проналажења, спасавања и извлачења настрадалих из рушевина, пружао подршку локалним, али и другим тимовима на терену.

Током свог ангажовања, српски спасилачки тимови спасили су три лица, једну 17-годишњу девојку након 108 сати пронашао је и извукао из рушевина наш тим као и 2 лица која су лоцирали помоћу специјалне опреме и уз помоћ пса Зигија, који је умногоме допринео целој акцији спасавања. Нажалост, припадници Специјалистичког тима пронашли су и тела 23 лица.

Четрдесетпет ватрогасаца-спасилаца са спасилачким псом Зигијем, спасилачком опремом и 9 ватрогасних возила из Београда, Крагујевца, Бора, Новог Сада, Ваљева, Ужица и Ниша, упућени су по налогу председника Србије Александра Вучића и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, одмах након разорног земљотреса који је погодио Турску како би помогли пријатељском народу у Турској.