Ремек-дела Надежде Петровић из приватних колекција на поштанским маркама

Ремек-дела Надежде Петровић из приватних колекција на поштанским маркама

14/02/2023 Off By BERB

Аутор фотографијa: Пошта Србије/Игор Ђукановић

 

Пошта Србије представила је и пустила у оптицај ексклузивно филателистичко издање поштанских марака „150 година од рођења Надежде Петровић”, са мотивима десет уметничких слика Надежде Петровић из приватних колекција, која до сада нису излагана. На догађају у ПТТ музеју, о животу и уметности Надежде Петровић, мотивима и значају филателистичког пројекта, говорили су Никола Кусовац, истакнути историчар уметности, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

 

„Са поносом, захвалношћу и поштовањем сећамо се Надежде Петровић, а нови успон наше филателије планирамо да отпочнемо изузетно важним филателистичким пројектом у част Надежде Петровић. Сигурни смо да ће овај подухват значајно утицати на нашу културно-уметничку сцену и проширити погледе и тумачења уметности наше велике уметнице, хуманисткиње и родољуба. Поносни смо што смо успели у својим напорима да ова ремек-дела учинимо доступним јавности, и захваљујемо на љубазности и великодушности колекционара који су нам их уступили”, рекао је Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

На пригодном издању поштанских марака издања „150 година од рођења Надежде Петровић” мотиви на маркама су: Црвена кућа у пределу (1907); Фасада Цркве Св. Марка у Венецији (1914); Црвени божури (1913); мотиви на вињетама – Призрен (1913); Анђа у дворишту (1910–1911); Предео (1907); Чобанин свира у фрулу (1906); мотиви на ковертама: Чишћење гусеница (1906); Портрет Јована Скерлића (1907); Сестре (1905).

У емисији су три пригодне поштанске марке у табаку са 12 марака и осам вињета, три коверта првог дана и пригодан жиг. Графичка реализација издања дело је Надежде Скочајић, креаторке марака Поште Србије. Стручну сарадњу обезбедили су Никола Кусовац и Љубица Миљковић, историчарка уметности, један од највећих познавалаца дела Надежде Петровић.

Изложба филателистичког издања за посетиоце је отворена у ПТТ музеју до 24. фебруара, у радном времену Музеја: уторак, среда, петак и недеља од 10 до 18 часова; четвртком и суботом од 12 до 20 часова. Улаз је слободан.