Гојковић отворила изложбу „Надежда Петровић: Модерност и нација“

Гојковић отворила изложбу „Надежда Петровић: Модерност и нација“

14/02/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је вечерас, уочи обележавања Сретења – Дана државности и поводом 150 година од рођења сликарке Надежде Петровић, изложбу „Надежда Петровић: Модерност и нација“ у Народном музеју Србије и поручила да је ова велика уметница својом сликарском вештином, али и животним начелима заузела јединствено место у историји српске културе и културном наслеђу наше земље.

 

Министарка је рекла да је Надежда Петровић између осталог показала да национално и авангардно нису супростављене категорије и да искрено родољубље и патриотизам могу бити покретачи стварања најблиставијих уметничких дела.
„Чврсто уверена да је врхунска уметност водич ка прогресу цивилизације, аутентичним стваралачким приступом интегрисала је српско сликарство у модерне европске токове крајем 19. и почетком 20. века. Храбро и бескомпромисно формирала је особен стил и постала инспирација савременицима и узор будућим генерацијама. Њен рад и друштвени активизам најбољи су пример како култура и уметност могу да помогну у савладавању ратних, социјалних, економских и других животних изазова, или да их барем учине лакшим“, рекла је Гојковић.
Министарка културе је подсетила на то да се овом изложбом обележава како 150 година од рођења Надежде Петровић, тако и навечерје празника Сретење, Дана државности Републике Србије, истакавши да у овом тренутку не постоји догађај који боље и јаче од ове изложбе симболизује протканост националног и државног идентитета с једне, и културе с друге стране.
Гојковић је додала и да је Надежда Петровић била далеко више од врхунског сликара, нагласивши да је као хуманиста и истински патриота, једана од оснивача Кола српских сестара, у најтежим тренуцима по српску државу била уз свој народ и његову војску.
Министарка је истакла да је цена коју је платила за своје пожртвовање и оданост свом роду била је најскупља – сам живот.

Дуже од једног века над културном јавношћу лебди питање куда би је све одвео њен непресушни таленат, који је тек требало да се искаже у пуном сјају и обиму, додала је Гојковић.

Министарка културе је подсетила на то да се вишеструка надареност Надежде Петровић и њена укљученост у многе сфере друштвеног живота, огледала и у њеној борби за једнакост полова.
Будући да је у свему што је радила ишла корак испред свог времена, била је међу зачетницима поштовања начела родне равноправности у Србији и региону, поручила је Гојковић.
Гојковић је, говорећи делима велике српске уметнице, рекла да је посматрајући и третирајући уметност као светионик, Надежда и сама постала светионик плејади уметничких, друштвених и хуманитарних следбеника и поштовалаца.
Подсећајући да су вечерас представљена њена дела из музејских установа из више градова Србије, Гојковић је поручила да Министарство културе даје пуну подршку оваквој концепцији изложбе и могућности да публика шире и систематичније сагледа опус уметника.
„Поред тога, овај приступ организацији изложбе јача заинтересованост за даље упознавање са аутором, као и потенцијал за стварање нове публике. Јер, колико год мислили да познајемо велике сликаре као што је Надежда Петровић, увек има простора за откривање неког новог квалитета и емоције у њеним делима. Између осталог, и због тога је у сазвежђу српских уметника који су овенчани међународном славом“, рекла је Гојковић.

Имајући у виду њену глобалну препознатљивост, Министарство културе иницирало је да Унеско уврсти у свој званични календар обележавање 150 година од рођења Надежде Петровић.
Тим поводом, у седишту ове организације, као и у Културном центру Србије у Паризу, ове године биће уприличене посебне документарне изложбе о њеном стваралаштву.

Гојковић је истакла да Министарство културе посебну пажњу придаје очувању сећања на важне историјске догађаје и личности нашег народа и додала да је поносна на то што се овај велики јубилеј достојно обележава и низом активности у земљи.

Поред изложбе која је већ отворена у Галерији Матице српске у Новом Саду и вечерашње, која ће свој пут наставити у Словенији, Бања Луци и Нишу, обележавању се прикључио и Надеждин родни град – Чачак.

Програм прве Националне престонице културе обухватиће конзервацију и рестаурацију бронзане скулптуре „Надежда Петровић“, аутора Ивана Мештровића, као и премијерно представљање изложбе њених цртежa који се чувају у Народном музеју Србије.

„Верујем и да ће грађанима Чачка и гостима Престонице културе Србије бити интересантно да у Галерији под ведрим небом, на шеталишту поред Градске плаже крај Мораве, погледају документарну изложбу о својој славној суграђанки. Чувајући успомену на једну од наших највећих уметника, Министарство културе, Народни музеј Србије и сви други музеји и галерије овде присутни, заједно доприносе јачању свести о значају културног наслеђа. У њему, посебно и почасно место заузима Надежда Петровић“, закључила је Гојковић.