Пирот успешан пример сарадње са министарством у енергетској ефикасности

Пирот успешан пример сарадње са министарством у енергетској ефикасности

13/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са градоначелником Пирота Владаном Васићем о унапређењу енергетске ефикасности у том граду и развоју секундарне гасне мреже.

 

Министарка Ђедовић похвалила је Град Пирот који редовно учествује у националном програму енергетске санације ресорног министарства.

„Град Пирот од почетка учествује у свим програмима којим држава, односно Министарство рударства и енергетике и локалне самоуправе, помажу грађанима обезбеђивањем до 50 одсто средстава за инвестиције у енергетску ефикасност, замену старих котлова и уградњу соларних панела у стамбеним зградама, породичним кућама и становима. У последње две године у Пироту смо успешно извели енергетску санацију у скоро 260 домаћинстава, тренутно завршавамо радове у још 37 и у наредним данима потписаћемо уговоре са 15 домаћинстава који ће уградити соларне панеле и постати купци-произвођачи електричне енергије“, рекла је министарка.

Министарка је напоменула да је Град Пирот постигао веома добре резултате у реконструкцији система даљинског грејања увођењем наплате по утрошку и ширењу мреже, као и да се уместо мазута користи компримовани гас у систему даљинског грејања.

Градоначелник Пирота рекао је да су захваљујући мерама унапређења система јавног осветљења у односу на прошлу годину остварили уштеду електричне енергије више од 75 одсто и да је зграда градске управе уштедела више од 20 одсто електричне енергије.

На састанку је разговарано и о развоју секундарне гасне мреже у Пироту чиме би се смањио број индивидуалних ложишта и повећао квалитет ваздуха. Градоначелник је обавестио министарку да је Пирот заинтересован за гасификацију индустријске зоне и прикључење већег броја домаћинстава на гасну мрежу како би се прешло на чистије и одрживије изворе енергије, што ће бити омогућено новом гасном интерконекцијом са Бугарском.