Опсерваторија Видојевица велики туристички потенцијал Прокупља

Опсерваторија Видојевица велики туристички потенцијал Прокупља

10/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић састала се данас са управом Града Прокупља и градоначелником Миланом Аранђеловићем.

 

Беговић је поздравила напоре управе овог града које улажу у образовање и науку и истакла да је наука у последње време постала и економска категорија, што је и Влада Републике Србије препознала оснивањем Министарства на чијем је челу.

Потенцијал да Прокупље постане и туристичка атракција постоји захваљујући астрономској опсерватори Видојевица, рекла је министарка и додала да је од велике важности и нова болница, која је место где ће локално становништво добијати негу какву би добијали и у великим клиничким центрима.

Беговић је поручила да је на свима да се младима омогући да све ресурсе овог града искористе на најбољи могући начин, а то омогућавају нова радна места отворена у претходном периоду, истакавши да ће медицинари и молекуларни биолози који буду радили у новој болници имати прилику да се у њој даље развијају.

Након састанка, министарка је обишла Астрономску станицу Видојевица Астрономске опсерваторије у Београду и рекла да ће се Министарство, осим својих основних активности бавити и промоцијом науке. Према њеним речина, битно је да у се приче о науци укључи комплетно становништво, а једна од тих прича је астрономија, наука која је одувек занимала како појединце, тако и човечанство у целини.

Она је додала и да ће Mинистарство учествовати у развоју идеје да се у оквиру станице формира радионица где ће деца моћи да дођу на неколико дана, узевши у обзир да постоје смештајни капацитети у близини. Беговић је обишла павиљоне са телескопима и радове на изградњи електране коју чине ветрогенератори и соларни панели, а присуствовала је и демонстрацији даљинског управљања телескопима. Народни посланик Зоран Томић навео је да постоје планови да се набави додатна савремена опрема за Станицу, а министарку је упознао и са идејама за њен даљи развој.