Predsednik na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji

Predsednik na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji

10/02/2023 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji i, obraćajući se okupljenima, rekao da još mnogo toga imamo da naučimo od penzionera, a da je pitanje koliko smo od onoga što su zaradili i izgradili uspeli da uništimo u prethodnim decenijama.

 

“Političari se obično dodvoravaju penzionerima, samo da bi došli do vlasti, a to nikada ne prolazi. Mi ih potcenjujemo, a zaboravljamo da su i iskusniji i ozbiljniji i odgovorniji od nas. Oni su uvek na strani države, za razliku od nas ostalih koji mislimo da nerealne ciljeve možemo da postignemo. Želim da vam zahvalim što ste bili uz državu u vremenima koja su bila teška za nas”, rekao je predsednik i zahvalio penzionerima što su verovali u rad, a ne samo u parole, jer su znali da se samo iza teškog rada kriju rezultati. On je najavio da će ubuduće penzije da prate plate i da će povećanje penzija biti značajno i svake godine, a, kako je rekao, cilj je da za dve godine prosečna penzija u Srbiji bude 450 evra.

“Važno je da uvek držimo nivo stope javnog duga ispod 60 posto kako bi mogli da garantujemo sigurnost u isplati“, naveo je predsednik Vučić i dodao da je bitno i da se sačuva stabilnost i mir, što najbolje znaju oni koji su ratove preživeli. On je istakao da moramo da sačuvamo slobodu, kao najvažniju zastavu naše zemlje.
„Spremili smo nekoliko iznenađenja za vas. Ranije su postojale seniorske kartice u Beogradu, a sada, od 15. marta, možete da aplicirate za Penzionersku karticu i sada pregovaramo da ona bude u primeni od 1. oktobra. Kada uđete u neki od trgovinskih lanaca, osim popusta na određenu robu, imaćete popust i na ukupnu kupovinu. Imaćete popust i kada plaćate neku uslugu, kao i na auto-putu, bilo gde da idete“, poručio je predsednik i dodao da će država, uz angažovanje što više firmi koje će da nude svoje usluge, da obezbedi popust na sve što se bude plaćalo Penzionerskom karticom.
“Radićemo i na prevenciji bolesti. Kada vam je teško, odete u Dom zdravlja, obično u poslednji čas. Ja razumem to. Postavićemo u 50 naših gradova velike punktove u kojima ćete moći da obavljate dijagnostičke preglede, da vam odrede terapiju i to potpuno besplatno“, najavio je predsednik Vučić i naglasio da se sve što je rekao odnosi na celu Srbiju.
Predsednik je istakao da se bez penzionera, njihove odgovornosti, ozbiljnosti i razumevanja, ništa u Srbiji ne bi moglo napraviti niti proizvesti i dodao da penzioneri “i dalje rade za Srbiju”.