Председник Народне скупштине са амбасадором Чешке

Председник Народне скупштине са амбасадором Чешке

10/02/2023 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Чешке Републике Томашом Кухтом, са којим је разговарао о даљем јачању билатералних односа, који су оцењени као веома добри и засновани на пријатељству и блискости два народа.
Др Орлић је указао на значај недавне опроштајне посете председника Чешке Републике Милоша Земана Републици Србији, Споразума о развоју културне сарадње који је том приликом потписан, као и отварања „Чешке куће“ у Београду.

„Чули сте тада и поруку председника Србије Александра Вучића и иза тих речи стоји цео наш народ. Речима нашег председника: господин Земан је државник таквог формата, да представља праву драгоценост за земљу која га има и која га је бирала. Познате речи председника Земана на тему КиМ искрено цени и памтиће свако у Србији“, поручио је др Орлић.

Председник НС РС захвалио је Чешкој на подршци коју Србија има на свом европском путу, истичући да је исти оптерећен питањем дијалога Београда и Приштине. „Свима је јасно да је наша улога све време била конструктивна, али да смо са друге стране наилазили на намерно генерисање проблема.

За очување безбедности српског народа на КиМ, поштовање потписаних споразума и коначно формирање ЗСО, на које чекамо десет година, очекујемо подршку од свих. Аспирације Приштине за чланством у СЕ и ЕУ, као својеврсно тражење награде за њено дрско понашање и негирање прихваћених и потписаних споразума, сматрамо неприхватљивим“, поручио је др Орлић, додајући да Београд наставља да води политику мира и стабилности за све.
Амбасадор Кухта је изразио наду да ће дијалог Београда и Приштине резултирати имплементацијом до сада постигнутих договора, укључујући и формирање ЗСО. Поздравио је отвореност и одговорност које у оквиру дијалога показује председник Р. Србије Александар Вучић.

Током састанка је изражена спремност за даље јачање парламентарне сарадње, како кроз размену посета на свим нивоима, тако и кроз доприносе радних тела, одбора и активности посланичких група пријатељства.

Поздрављена је сарадња у области инвестиција, а амбасадор Кухта потврдио је спремност за наставак и личног залагања на плану промоције Србије као одличне дестинације за улагања. На агенди разговора нашла се и тема јачања економске сарадње, првенствено увећања трговинске размене која, како су заједнички оценили, из године у годину поставља рекорде.