Изградњом нафтовода између Србије и Мађарске до сигурног снабдевања нафтом

Изградњом нафтовода између Србије и Мађарске до сигурног снабдевања нафтом

08/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са в.д. директора Транснафте а.д. Панчево Богданом Кузмановићем о припреми изградње новог нафтовода између Србије и Мађарске којим ће се диверсификовати снабдевање нафтом.

 

Ђедовић је подсетила да је током јучерашњег сусрета са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом исказана подршка реализацији овог пројекта као и да ће Транснафта почети разговоре са мађарском компанијом о техничким детаљима.

Министарка је објаснила да би се реализацијом овог пројекта обезбедила диверсификација снабдевања сировом нафтом и повећала би се сигурност снабдевања рафинерије нафте Панчево.

Такође, смањили би се и укупни трошкови транспорта сирове нафте у односу на транспорт до Омишља, а затим нафтоводом до границе са Републиком Србијом, поручила је министарка Ђедовић.

Траса новог нафтовода од Ађе до Новог Сада била би дуга 128 километра, процењена вредност инвестиције изградње нафтовода на територији Републике Србије је 100 милиона евра, а инвеститор са српске стране била би Транснафта.