Научно-технолошки парк у Нишу мотор развоја тог дела Србије

Научно-технолошки парк у Нишу мотор развоја тог дела Србије

08/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић посетила је данас Научно-технолошки парк Ниш и присуствовала презентацији планиране друге фазе изградње у оквиру овог научно-технолошког парка, чији је почетак планиран за октобар ове године, а процењена вредност предстојећих радова износи 20 милиона евра.

 

Обиласку НТП Ниш присуствовала је и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Директор НТП Ниш Милан Ранђеловић рекао је да је капацитет НТП Ниш 100 одсто попуњен, да у њему ради више од 50 компанија са преко 500 запослених, да је креирано преко 200 иновативних производа, а да постоји и велико интересовање за нове компаније, будуће чланове НТП Ниш.

“Добили смо подршку од председнице Владе и ресорне министарке да ћемо заједно радити на развоју и изградњи нове зграде, чиме би се капацитети овог парка троструко увећали”, рекао је Ранђеловић током презентације пројекта проширења.

Министарка је обишла и Музеј индустријске и технолошке баштине који је формиран у оквиру НТП Ниш.

Музејска колекција је фантастично средство да се млади упознају са богатом историјом технолошких иновација у Србији, рекла је министарка Беговић и додала да млађе генерације немају у сећању како су технолошка достигнућа из прошлости изгледала, а управо су она та која су утабала пут данас актуелним технолошким достигнућима као што су неуралне мреже, вештачка интелигенција и остала иновативна достигнућа из области науке и технологије.
Министарка Беговић је нагласила да иновације заиста мењају свет, а да је НТП Ниш један од главних центара чији је примарни циљ подршка онима који развијају иновативна решења.

Доградња НТП подељена је у два дела – први део обухвата реконструкцију и доградњу постојеће ламеле објекта, која је у функцији од 2020. године, други део обухвата доградњу нове ламеле у северозападном делу комплекса. Други део ће са првим бити повезан топлом везом у нивоу првог спрата. Бруто површина друге фазе је 17.098,8 квадратна метра.