Почеле пробе драме „Очеви и оци“, премијера почетком априла

Почеле пробе драме „Очеви и оци“, премијера почетком априла

07/02/2023 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Željko Jovanović

 

Прва читаћа проба представе „Очеви и оци“, по истоименом чувеном роману Слободана Селенића, у драматизацији Kате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, одржана је 4. фебруара.

Улоге су поверене Милошу Ђорђевићу (Милутин Медаковић), Николи Ракочевићу (Стеван Медаковић), Александру Вучковићу (Михајло Медаковић), Вањи Ејдус (Елизабета Медаковић), Вањи Милачић (Рахела Блејк), Сени Ђоровић (Нанка), Иви Милановић (Јелена) и Николи Вујовићу (Видосав Прокић).

У уметничком тиму су и Зорана Петров (сценограф), Марија Марковић (костимограф), Невена Глушица (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) и Јасна Сарамандић (асистент сцеографа).

Један од најзначајнијих романа савремене српске књижевности „Очеви и оци” Слободан Селенића (1933-1995), синтетизује национално искуство и успоставља рационалан поглед према корпусу тема које се најчешће јављају у промишљању статуса српске реалне и митске ситуације.

„У свакој доброј литератури увек се нађу неке рефлексије у односу на данашњицу, а такав је случај и овде. Оно што је за мене свевремено у Селенићевом роману, а веома је важно за драматизацију је, заправо, та располућеност коју све време осећам, као и неприлагођеност различитостима и широка прича о наслеђу. Наслеђу нових генерација. Идентитетском, идеолошком. Ископавању прошлости која нас непрестано прогони. Kоја се и злоупотребљава. Ово је, према мом мишљењу, једна дубоко интимна и веома емотивна породична драма. У том смислу, кроз представу бих, пре свега, желео да испричамо причу о престанку једне лозе”, најавио је млади редитељ коме ће ово после Kамијевог „Неспоразума” (2011), бити друга режија у Народном позоришту у Београду.

Вељко Мићуновић дипломирао је позоришну режију на београдском Факултету драмских уметности, у класи проф. Егона Савина. На разним сценама у Србији и Црној Гори режирао је представе „Урнебесна трагедија“, „Смрт трговачког путника“, „Гозба“, „Kafka machine“, „Демократија“, „Радничка хроника“…

Премијера представе „Очеви и оци“ планирана је 3. априла на Великој сцени.

Биће ово у Народном позоришту прва поставка те Селенићеве трагичне породичне саге објављене 1985. године.

„Драма у свом репертоару, као и претходне године, уз изворно драмске текстове обраћа пажњу и на драматизације значајних романа као једнако инспиративну сценску комуникацију са публиком. После безмало четрдесет година од изласка романа Очеви и оци и друштвених и политичких преокрета који су се током тог периода догодили, судбине и догађаји овог изузетног српског романа свакако заслужују ново позоришно читање из угла припадника млађе средње генерације, која ће са сасвим другачијим искуством видети епоху о којој је реч“, каже уметнички директор Драме Молина Удовички Фотез.