Усклађивање правосудних закона са Уставом

Усклађивање правосудних закона са Уставом

04/02/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић образложила је данас посланицима Скупштине Србије сет правосудних закона, међу којима су предлози закона о судијама, о уређењу судова, Високом савету судства, Високом савету тужилаштва и Јавном тужилаштву.

Поповић је, образлажући предлоге законе, истакла да се они доносе ради усклађивања са актом о промени Устава који су грађани подржали на референдуму 16. јануара прошле године, а који је проглашен 9. фебруара.

Министарка правде је напоменула да је то услов и за даљу реформу правосудног система, наводећи да представља најзначајнију реформу у владавини права која представља основну вредност демократског друштва.

Према њеним речима, прописано је да ће се закони ускладити са актом о промени Устава у року од годину дана од проглашења акта у Народној скупштини, што је 9. фебруар ове године, те додала да је одмах по проглашењу акта Министарство правде започело рад на изради закона.

Поповић је посебно нагласила да су о предлозима закона прибављена позитивна мишљења Венецијанске комисије која су се односила на процес израде закона који је оцењен као транспарентан.

Истовремено је Венецијанска комисија оценила да су закони јасно написани, додала је Поповић.

Она је указала на то да правосудни закони заједно са променама Устава имају потенцијал да донесу позитивне промене у правосуђу.

Предлози закони ће грађанима омогућити да лакше и брже остваре своја права, судијама већу независност, а тужилаштву самосталност. Већа правна сигурност утиче на прилив инвестиција, а све то доводи до повећања стандарда грађана, нагласила је она.

Министарка правде је истакла да се законима забрањује непримерен утицај на судије у виду претњи, коришћења јавног положаја, а који може да утиче на ток даљег судског поступка.

Предлог закона о судијама предвиђа сталност судијске функције. Судијска функција је стална и предвиђено је укидање пробног периода за судије од три године, рекла је министарка правде.

Поповић је додала да се најважнија измена односи на измештање избора судија из Народне скупштине, укључујући и оне који се први пут бирају на јавну функцију, а јавни конкурс ће објављивати Високи савет судства.

Министарка правде је напоменула и да су одредбе о материјалном положају судија и јавних тужилаца остале непромењене, те додала да ће у наредном периоду држава учинити све да се пронађе начин како би плате судија и тужилаца биле адекватне.