SAD pozdravljaju konstruktivan stav Srbije u dijalogu o Kosmetu

SAD pozdravljaju konstruktivan stav Srbije u dijalogu o Kosmetu

02/02/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu, posle Molitvenog doručka, da SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića u dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da je glavni događaj za njega tokom posete bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

On je ocenio da se nalazimo u kritičnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine u kojoj Beograd, s jedne strane, ima konstruktivnu ulogu, za razliku od Prištine, s druge strane.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio zadovoljstvo onim što je čuo u Vašingtonu, a to je da svi pozdravljaju stav predsednika Vučića, ocenjuju ga konstruktivnim i odgovornim.

Taj stav sadrži jasno definisanje šta mi ne prihvatamo, odnosno šta mislimo da su crvene linije, a to je pre svega ulazak „Kosova“ u UN i druge međunarodne organizacije, ali i stav da Zajednica srpskih opština (ZSO) nije nešto o čemu treba pregovarati, nego nešto što bi trebalo prvo uraditi, rekao je on.

Posle dugo godina došli smo u situaciju da niko Beograd ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima, nego su kritike usmerene pre svega ka Aljbinu Kurtiju, rekao je Dačić, dodavši da su najvažniji rezultati ove posete upravo to što vidimo koliko se promenila pozicija SAD.

Molitveni doručak se održava svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsednik SAD.

Taj značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinu zemalja.

Ove godine specijalni gost skupa bio je jordanski kralj Abdulah Drugi.