Стабилност и економски развој у интересу читавог региона

Стабилност и економски развој у интересу читавог региона

01/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом о значају заједничких пројекта у региону за његов напредак, као и изналажењу начина да се њихова реализација убрза.

 

Брнабић је подсетила да је Србија гарант Дејтонског споразума, да поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и да је опредељена и отворена за развој добросуседских односа и билатералне сарадње, што обухвата како сарадњу са њеним централним, тако и са ентитетским властима.

Премијерка је током разговора у Влади Србије још једном подвукла да је и председник Републике Александар Вучић у континуитету у претходним годинама слао позитивне сигнале и да наставља са таквом политиком, уједно истакавши да су безбедност, стабилност и економски развој у интересу читавог региона.

Према њеним речима, Србија такође пружа многе могућности, посебно младима, за развој њихових потенцијала, улаже у савремене технологије и ИТ, али је такође веома отворена да са Босном и Херцерговином гради мостове на свим пољима. Брнабић је рекла да се радује сарадњи са новим сазивом Савета министара Босне и Херцеговине.

Премијерка је и овом приликом поновила да је неприхватљиво и супротно дипломатској пракси недавно објављивање у јавности ноте Амбасаде Републике Србије у Босни и Херцеговини са личним и поверљивим подацима које је довело до угрожавања безбедности штићене личности.

Премијерка се уједно захвалила саговорнику на недавном телефонском разговору на ову тему и исказаном разумевању. Оценивши овакву праксу као неприхватљиву, високи представник Шмит је истакао да је у складу са одлуком Управног одбора Савета за спровођење мира о томе известио дипломатску заједницу у Босни и Херцеговини.

На крају, високи представник Шмит сагласио се са премијерком да је стабилност региона и његов економски развој изузетно важан, као и да у Београду види искреног сарадника и партнера.