ŽUĆNA RASPRAVA U SKUPŠTINI SRBIJE:ZAŠTO VLADA PRODAJE «PORODIČNO BLAGO»?

ŽUĆNA RASPRAVA U SKUPŠTINI SRBIJE:ZAŠTO VLADA PRODAJE «PORODIČNO BLAGO»?

29/07/2015 Off By

Zašto onda prodajemo ono što je moglo da ostane u državnoj svojini i da donosi prihode kroz zakup, kroz poreze? Zato što situacija nije ni izbliza onakva kako predsednik priča. Mogu iza njega da stoje članovi Vlade i da satima sitno trepću, ali to neće da promeni realnu sliku o našoj ekonomiji. Zašto se prodaju državne nekretnine? Zato da bi se skrpile pare da se povećaju plate u javnom sektoru i penzije, rekao je poslanik Zoran Živković


skupština292
Ranka Čičak

RASPRAVA o amandmanima na Predlog zakona o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srbije, svela se danas na žučno pitanje opozicije – zašto država prodaje porodično blago? Da li se odredbom da kupci mogu biti sami zakupci, pravi usluga bogatašima, tajkunima, partijskim drugovima.

Poslanik Zoran Živković primetio je da su mnogi prijatelji sadašnjih vlasti upravo lane ubrzano uzimali u najam državne stanove, garaže i ostale nekretnine, kako bi ih sada u bescenje dobili u vlasništvo:
– Zašto se prodaje državna narodna imovina? Koja je nesreća u ovom trenutku snašla Srbiju, osim Vlade, koja je tu već 3 godine i tera vas, ministre, da vi nas terate da prodajemo nešto što je stvarano decenijama? Zašto se prodaje? Kuda idu ta sredstva? Po kojoj ceni se prodaje? A svi se hvalite kako imamo para. Eto, pre pola sata predsednik Vlade izjavljuje da nam je toliko dobro, da nas je sramota koliko nam dobro ide. Zašto onda prodajemo ono što je moglo da ostane u državnoj svojini i da donosi prihode kroz zakup, kroz poreze? Zato što situacija nije ni izbliza onakva kako predsednik priča. Mogu iza njega da stoje članovi Vlade i da satima sitno trepću, ali to neće da promeni realnu sliku o našoj ekonomiji. Zašto se prodaju državne nekretnine? Zato da bi se skrpile pare da se povećaju plate u javnom sektoru i penzije.To su one otete penzije i deo plata smanjen potpuno besmisleno i bez kriterijuma. To je jedan razlog. A možda se prodaju zato što vidim da se još ni ne šeprka bilo šta oko Beograda na vodi? Nema ni onog šeika, ni njegovog ujke, ni bilo koga da uloži bilo šta u ovaj objekat, pa ćemo mi morati da plaćamo taj lažni san predsednika Vlade. Ili možda ima neki skriveni razlog? Možda da se štampa još jedna količina nalepnica Mercedesa i da se lepi na Ikarbusove autobuse. Zašto se nije prodavalo pre dve godine? Po kojoj ceni se prodaje, koliko objekata, koliko kvadratnih metara? Ne znamo ni kolika je početna cena. Samo znamo da to mogu da kupe oni privilegovani građani Srbije koji to već koriste. Vaši tajkuni su čekali trenutak i drugu polovinu prošle godine koristili da zakupljuju državne nekretnine, kako bi ih sada jeftino dobili. Ovo mi liči na jednu pesmu, koja će, kada se na inicijativu SNS promeni Ustav, postati nova himna – sve ću da prodam, samo da igram.
Vladimir Đukanović odgovorio je Živkoviću da njega treba da bude sramota, jer je dobio od bivših vlasti bespovratna sredstva za svje vinograde, pa tako i sam postao tajkun.
Vladimir Pavičević zamolio je članove Vlade i njihovog predaednika, da se usaglase oko toga da li ima problema sa budžetom, jer ako nema, kako se hvali predsednik, onda nema ni potrebe da se prodaje državna imovina.
– Zoran Živković i pominje da novac od prodaje nekretnina ne sme da ide u budžet, već treba formirati fondove, kako bi svakom trenutku mogli znati kuda ide taj novac.
Aleksandar Senić sumnja da se porodično blago prodaje kako bi se zadovoljili partijski interesi pred nove lokalne pokrajinske izbore.
Janko Veselinović upozorava da država ne može da prodaje svoju imovinu bez garancije da će ona biti uknjižena. Država mora da uknjiži svaki metar.
– To su kupci koji su već određeni, gospodine Vujoviću, znamo mi to. To su ljudi koji su skoro zakupili nekretnije i koji su u dobrom odnosu s aktuelnom vlašću.Oni će sada postati vlasnici. Vi prodajete porodično blago, stavljate novac u vreću bez dna.Trošićete u predizborne svrhe, na neodgovoran način.
Zoran Babić branio je stavove vladajuće većine pozivajući opoziciju da se seti kako je prodala šećeranu u Pećincima za samo 1 evro, kada je bila na vlasti:
-Direkcija za imovinu napravila je u to vreme 614 ugovora sa tadašnjim funkcionerima i njihovim tetkama, šurnajama i strinama.
I pored upozorenja da se zakon pravi u korist male grupe privilegovanih ljudi, da će to građani zapamtiti za buduće izbore i da se radi o kriminalu, amandmani opozicije nisu prihvaćeni osim nekoliko tehničke prirode. <


SRBIJA

autobusSKUPŠTINA SRBIJE: KAKO JE SIVA EKONMIJA UNIŠTILA AUTOBUSKI SAOBRAĆAJ SRBIJE

  Ukupan prihod drumskog saobraćaja je 150 miliona evra godišnje. Ovim zakonima želimo da zaštitimo putnike, a i

 

 

skupSEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: RASPRAVA O 14 ZAKONA

Poslanici opozicije požalili su se da su dokumente za sve ove zakone dobili u subotu, a danas, u

 

 

lončarSKUPŠTINA SRBIJE: IZBOR ZDRAVSTVENOG SAVETA

Zdravstveni savet Srbije je najviše stručno i savetodavno telo koje se stara o razvoju i kvalitetu sistema zdravstvene

 

 

nesrećeSKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O AMANDMANIMA NA PREDLOG ZAKONA O ISTRAŽIVANJU NESREĆA U VAZDUŠNOM, ŽELEZNIČKOM I VODNOM SAOBRAĆAJU

Zoran Živković insistirao je da se u Zakon uvede obavezan konkurs za  odabir  direktora  Centra za istraživanje nesreća